Κλείνουν οι τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος - Σε εξέλιξη η αυτεπάγγελτη έρευνα

Χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) οι οποίες σύμφωνα με πόρισμα Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, θα πρέπει να κλείσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ, δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας, δεν διαθέτουν πιστοποίηση από αρμόδιο οργανισμό, και δεν είναι γνωστές οι συνθήκες φύλαξης του γενετικού υλικού.

Στο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες λήψης, επεξεργασίας και αποθήκευσης των μονάδων ΟΠΑ στις ιδιωτικές τράπεζες δεν είναι γνωστές. Να σημειώσουμε, ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 10 ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ οι οποίες διαθέτουν άδεια ως απλές και μόνο επιχειρήσεις από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «η χρησιμοποίηση ΟΠΑ για προσωπική – αυτόλογη χρήση δεν ενδείκνυται, γιατί η πιθανότητα αυτόλογης μεταμόσχευσης στα πρώτα 20 έτη της ζωής είναι μηδαμινή». Η αυτόλογη μεταμόσχευση δεν μπορεί να θεραπεύσει τις υψηλού κινδύνου λευχαιμίες της παιδικής ηλικίας και των ενηλίκων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση γενετικών νοσημάτων.

Στο ίδιο πόρισμα τονίζεται ότι η ιδιωτική φύλαξη του ΟΠΑ για προσωπική χρήση δεν συστήνεται από καμία επιστημονική εταιρεία και κανέναν διεθνή οργανισμό. Απεναντίας, όπως τονίζεται στο πόρισμα, «οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες (Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Αίματος και Μυελού Οστών, Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες) υποστηρίζουν τη δωρεά του ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες για αλλογενή μεταμόσχευση».

Αυτεπάγγελτη έρευνα από το Συνήγορο του Πολίτη

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για την υπόθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, η οποία και ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2017. 

Η έρευνα αφορά την εξασφάλιση προστασίας του βιολογικού υλικού από ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) που παύουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τα μέτρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαβαν και προγραμματίζουν να λάβουν, την τήρηση των βασικών δικαιωμάτων χρηστών υπηρεσιών υγείας, τις διαδικασίες αδειοδότησης των ιδιωτικών τραπεζών ΟΠΑ και τις διαδικασίες και τα μέτρα ελέγχου που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η θέση του ομίλου Υγεία

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τις καταγγελίες πολιτών για την ενημέρωσή τους με ηλεκτρονικό μήνυμα από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης βλαστοκυττάρων (πρόκειται για την Stem Ηealth Hellas ΑΕ) ότι θα διακόψει τη λειτουργία της.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Υγεία ο οποίος φιλοξενούσε την πραπάνω ιδιωτική τράπεζα, σε ανακοίνωσή του στις 26 Ιουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων, «την ανάγκη τα αρμόδια κρατικά όργανα, να συνδράμουν θεσμικά ώστε να υπάρξει Φορέας, που θα αναλάβει το σύνολο των δειγμάτων (βλαστοκύτταρα), που βρίσκονται στο μισθωμένο χώρο της STEM HEALTH HELLAS A.E. εντός του ΥΓΕΙΑ, προκειμένου αφενός να διασφαλισθούν αυτά, αφετέρου να δοθούν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των οικογενειών, επισημαίνει το ιδιωτικό νοσηλευτήριο».

Ταυτόχρονα το Υγεία, υπογραμμίζει την ανάγκη ορισμού εξειδικευμένου και πιστοποιημένου στην διαδικασία φύλαξης βλαστοκυττάρων επιστημονικού προσωπικού, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή διαχείριση του εν λόγω βιολογικού υλικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η ομάδα του AsapScience πραγματοποίησε την έρευνα και όλοι οι λάτρεις του καφέ μπορούν πλέον να ησυχάσουν, αφού διαπιστώθηκε με επιστημονικό τρόπο το ποια είναι η βέλτιστη ώρα το πρωί για το αγαπημένο μας ρόφημα.
Ακούστε τι δήλωσε η πνευμονολόγος, Ασημίνα Ζανιά, στην εκπομπή της Άντυ Μαγνησαλή για τις συμπτώματα της γρίπης που είναι σε έξαρση αυτόν τον καιρό.
Δικαιολογημένα θεωρείται από τους κορυφαίους στο είδος του όχι μόνο στην Πάτρα και την Αχαϊα, αλλά γενικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο και αναφερόμαστε
Η προσπάθεια απώλειας βάρους και αύξησης της μυϊκής μάζας προϋποθέτει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών.
Η ψύξη προκαλείται από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, δείχνει ότι το στρες εξαλείφει τα θετικά αποτελέσματα της επιλογής καλών λιπαρών στη διατροφή.
Γία διατροφή πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν άμεσα με δύο δόσεις όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά στην Λάρισα υπάρχουν καταγγελίες για άρνηση να παράσχουν την δεύτερη δόση σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, γιατροί και φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων στις φαρμακαποθήκες.
Η Αυστραλία απαγόρευσε την είσοδο σε Αμερικανό επειδή είναι γνωστός για την σθεναρή, αρνητική του στάση απέναντι στα εμβόλια γενικά καθώς είναι ενεργό μέλος του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος.