Facebook: Ο ύπουλος κίνδυνος για τις γυναίκες και τι να προσέχουν

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η χρήση του Facebook από νεαρές γυναίκες μπορεί να τις κάνει να αποκτήσουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, αλλά και να ακολουθήσουν επικίνδυνες δίαιτες, προκειμένου να χάσουν γρήγορα σωματικό βάρος, ακόμα και σε περιπτώσεις κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο για την καλή φυσική τους κατάσταση, αλλά και ανθυγιεινό.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 128 φοιτήτριες που μέσω μιας online έρευνας έδωσαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τη συναισθηματική τους σύνδεση με το Facebook, όπως το πόσο χρόνο ξοδεύουν καθημερινά σε αυτό, τον αριθμό των “φίλων” που έχουν εκεί και για το αν σε τείνουν να συγκρίνουν το δικό τους σώμα με εκείνα άλλων γυναικών που ανεβάζουν φωτογραφίες τους στην γνωστή ιστοσελίδα.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με το Facebook ήταν πιο πιθανό να συγκρίνουν τα σώματά τους με εκείνα άλλων γυναικών και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες δίαιτες.

Από την άλλη πλευρά, εκείνες οι γυναίκες που δεν είχαν την ίδια “εξάρτηση” από το Facebook, ήταν λιγότερο πιθανό να ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους, ή να προβούν σε κάποια επικίνδυνη δίαιτα.

Η έρευνα έγινε από την Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Adolescent Health.

Η επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου, Stephanie Zerwas, υποστηρίζει ότι «...το Facebook θα μπορούσε να είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να προωθηθεί η κοινωνική στήριξη και οι συνδέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Και αν κερδίζετε ήδη αυτού του είδους την κοινωνική στήριξη από το site, ίσως να είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχείτε για την εικόνα του σώματός σας».

Και προσθέτει: «Αλλά αν το χρησιμοποιείτε ως ένα μέτρο για να συγκρίνετε το σώμα σας με εκείνο κάποιου 'φίλου' ή άλλου χρήστη γενικότερα, το Facebook θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την προώθηση της επικίνδυνης συμπεριφοράς σε αμφιλεγόμενες δίαιτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το iOS 13, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τα iPhone είναι γεγονός. Η Apple παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοση που διαθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά και στην οποία η εταιρεία δείχνει να "ποντάρει" πολύ.
Ακούστε τι δήλωσε ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, στην εκπομπή της Άντυς Μαγνησαλή για την ημερίδα που έγινε για την εξάπλωση του 5G και τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Η Huawei έστειλε την επίσημη πρόσκληση στους εκπρόσωπους τύπου για την παρουσίαση που ετοιμάζει για το νέο Huawei Mate 10.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το Facebook, ανανεώνεται και αλλάζει το σχεδιασμό του News Feed, των σχολίων, των link previews και των εικόνων προφίλ τόσο στην desktop έκδοση του όσο και στην mobile
Η υποκλοπή τεχνολογικών και βιομηχανικών μυστικών στην αρχή αποδίδει και ωφελεί τη χώρα που έβαλε τους κατασκόπους να την κάνουν.
Το νέο "θαυματουργό" νανοτσίπ που θεραπεύει τραύματα και αναγεννά όργανα με ένα απλό άγγιγμα αποκαλύπτουν οι επιστήμονες των ΗΠΑ.
Ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός έφτασε στο τραπέζι των καταναλωτών. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο ζώο πουλιέται ως τροφή στη λιανική αγορά.
Πρόωρες ενδείξεις κατάθλιψης σε έναν άνθρωπο μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υπολογιστή που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, το οποίο επιτυγχάνεται αναλύοντας απλώς τις φωτογραφίες των χρηστών που έχουν αναρτήσει στο Instagram, στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Όσοι το έχουν δοκιμάσει, έχουν μείνει άφωνοι από την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση του. Άλλοι πάλι το έχουν δει σε ταινίες, γκουρμέ παρουσιάσεις εστιατορίων και φαντάζονται την ημέρα που θα το γευτούν.