Γιατί το περίφημο γαλλικό τυρί Καμαμπέρ τείνει να εξαφανιστεί;

Όσοι το έχουν δοκιμάσει, έχουν μείνει άφωνοι από την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση του. Άλλοι πάλι το έχουν δει σε ταινίες, γκουρμέ παρουσιάσεις εστιατορίων και φαντάζονται την ημέρα που θα το γευτούν. Τα νέα, όμως, που έρχονται από τη Γαλλία είναι δυσάρεστα για το φημισμένο αυτό τυρί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg από τα 360 εκατομμύρια κεφάλια τυριού «Καμαμπέρ» που φτιάχτηκαν πέρσι στην Γαλλία, μόνο το 1% ήταν αυθεντικά! Η ιστορία ξεκινάει από το 2007, όταν μεγάλες εταιρίες που έφτιαχναν και εμπορεύονταν Καμαμπέρ, προσπάθησαν να αλλάξουν τους κανόνες παραγωγής του τυριού. 

Το Καμαμπέρ (Camembert) είναι ένα γαλλικό τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Παράγεται δηλαδή με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί αυθεντικό. Επιπλέον, ένα αυθεντικό τυρί Καμαμπέρ, συνοδεύεται πάντοτε από την αντίστοιχη σφραγίδα γνησιότητας.

Φτιάχνεται στη Νορμανδία, στο ομώνυμο χωριό και πρέπει να αποτελείται από ωμό γάλα με ποσοστό λίπους 38%. Οι αγελάδες πρέπει να τρέφονται με χορτάρι και στάχυα και το γάλα πρέπει να μπαίνει στα δοχεία με κουτάλα σε 4 ή περισσότερες στρώσεις. Έτσι δημιουργείται αυτή η αυθεντική κρεμώδης υφή του Καμαμπέρ.

Οι μεγάλες εταιρείες ήθελαν να χρησιμοποιούν παστεριωμένο γάλα, το οποίο αλλάζει και την υφή και την σύσταση του γνωστού τυριού, προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν την όλο και αυξανόμενη ζήτηση που έχει το συγκεκριμένο τυρί τόσο στη Γαλλία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τελικά η Γαλλική κυβέρνηση δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να συμβεί και τόνισε ότι για να έχει το τυρί την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, θα πρέπει να παράγεται με υψηλές προδιαγραφές.

Και τότε άρχισαν όλα. Διότι οι μεγάλες εταιρίες άρχισαν να απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος ακόμα και από τις μικρές φάρμες και έφτιαχναν τυρί τύπου Καμαμπέρ, το οποίο είναι μεν νόστιμο, αλλά δεν είναι το αυθεντικό.

Οι μικρές εταιρίες που έχουν παραμείνει στην περιοχή της Νορμανδίας παράγουν μικρές ποσότητες, αφού το αυθεντικό τυρί είναι πολύ πιο ακριβό, από το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι η αγορά να έχει κατακλυστεί από τυριά τύπου Καμαμπέρ και η παραγωγή του αυθεντικού να μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Έτσι δεν χάνεται μόνο μια εξαιρετική συνταγή, αλλά και το μεράκι των ανθρώπων στις μικρές φάρμες να δημιουργούν προϊόντα με σύμμαχο τη φύση (σ.σ. οι μικροοργανισμοί στο φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα ευθύνονται για τη ζύμωση και την ποιότητα στο Καμαμπέρ) και κατ΄επέκταση να προσέχουν την υγεία και να ταΐζουν τα ζώα που παράγουν το γάλα τις καλύτερες τροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το iOS 13, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τα iPhone είναι γεγονός. Η Apple παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοση που διαθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά και στην οποία η εταιρεία δείχνει να "ποντάρει" πολύ.
Ακούστε τι δήλωσε ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, στην εκπομπή της Άντυς Μαγνησαλή για την ημερίδα που έγινε για την εξάπλωση του 5G και τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Η Huawei έστειλε την επίσημη πρόσκληση στους εκπρόσωπους τύπου για την παρουσίαση που ετοιμάζει για το νέο Huawei Mate 10.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το Facebook, ανανεώνεται και αλλάζει το σχεδιασμό του News Feed, των σχολίων, των link previews και των εικόνων προφίλ τόσο στην desktop έκδοση του όσο και στην mobile
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η χρήση του Facebook από νεαρές γυναίκες μπορεί να τις κάνει να αποκτήσουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, αλλά και να ακολουθήσουν επικίνδυνες δίαιτες, προκειμένου να χάσουν γρήγορα σωματικό βάρος, ακόμα και σε περιπτώσεις κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο για την καλή φυσική τους κατάσταση, αλλά και ανθυγιεινό.
Η υποκλοπή τεχνολογικών και βιομηχανικών μυστικών στην αρχή αποδίδει και ωφελεί τη χώρα που έβαλε τους κατασκόπους να την κάνουν.
Το νέο "θαυματουργό" νανοτσίπ που θεραπεύει τραύματα και αναγεννά όργανα με ένα απλό άγγιγμα αποκαλύπτουν οι επιστήμονες των ΗΠΑ.
Ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός έφτασε στο τραπέζι των καταναλωτών. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο ζώο πουλιέται ως τροφή στη λιανική αγορά.
Πρόωρες ενδείξεις κατάθλιψης σε έναν άνθρωπο μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υπολογιστή που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, το οποίο επιτυγχάνεται αναλύοντας απλώς τις φωτογραφίες των χρηστών που έχουν αναρτήσει στο Instagram, στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.