WWF: Το μέλλον των θαλασσών & του τόπου μας κρίνεται σε αυτές τις εκλογές

Από την Κέρκυρα μέχρι τη Γαύδο, σχεδόν όλη η έκταση του Ιονίου και Κρητικού πελάγους, έχει ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον φυσικό πλούτο και την απαράμιλλη ομορφιά των ελληνικών θαλασσών.

Ποια η θέση των υποψήφιων Περιφερειαρχών;

 

 

Email Image

Κάλεσμα προς τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Κρήτης, Ιονίου, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας απευθύνει με επιστολή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, καλώντας τους υποψηφίους των εν λόγω περιοχών να τοποθετηθούν δημόσια για τις παραχωρήσεις, σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τεράστιων θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων που αγγίζουν συνολικά τα 75.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η πρωτόγνωρη αυτή απειλή, με καταστροφικές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον τον τουρισμό, την αλιεία και κατ’ επέκταση για την οικονομία του τόπου μας καθώς η ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος για το σύνολο το Ελληνικής επικράτειας ενδέχεται να αγγίξει  τα €5,9 δις(1), πρέπει να αναχαιτιστεί και να ληφθεί υπόψη από τους ψηφοφόρους στις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπως αναφέρεται σε σχετικό βίντεο που δημιούργησε το WWF για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ψηφοφόρων.

 

Οι αρνητικές επιπτώσεις ξεκινούν ήδη από το αρχικό στάδιο των σεισμικών ερευνών, ενώ οι βαριές βιομηχανικές εργασίες και η πετρελαϊκή ρύπανση θέτουν σε κίνδυνο για πολλές δεκαετίες εμβληματικά είδη που ζουν ή συναντώνται στις θάλασσές μας και τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας μας. Ειδικότερα, τα θαλάσσια «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων εκτείνονται από τα βόρεια της Κέρκυρας έως και τη νότια Κρήτη με την περιοχή αυτή να συμπίπτει σε μεγάλο μέρος με τη δυτική και νότια Ελληνική Τάφρο, η οποία αποτελεί οικότοπο παγκόσμιας οικολογικής σημασίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.  Επιπλέον, τα θαλάσσια αυτά «οικόπεδα» καλύπτουν μεγάλο μέρος περιοχών που έχουν αναγνωριστεί ως Σημαντικές Περιοχές για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (Important Marine Mammal Areas, IMMAs). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι επικίνδυνες για το περιβάλλον και τα θαλάσσια είδη σεισμικές έρευνες απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή/και κυρωθεί είναι εξαιρετικά επωφελείς για την πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά επιζήμιες για τη χώρα και τις τοπικές οικονομίες.  Οι βαθείες και υπερβαθείες εξορύξεις που σχεδιάζονται σε αυτή την περιοχή αυξάνουν ραγδαία τις ούτως η άλλως σοβαρές πιθανότητες ατυχημάτων, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας και τις θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από υγιείς θάλασσες και ακτές, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

 

H διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τόσο η τακτική ρύπανση και όχληση που δημιουργούν οι εξορύξεις, όσο και η πρόκληση πετρελαιοκηλίδων, συνεπάγονται δραματική μείωση του τουριστικού προϊόντος και των θέσεων εργασίας που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα(1). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ψηφοφόροι πριν αποδώσουν την ψήφο τους στην κάλπη, έχοντας λάβει υπόψη τις δεσμεύσεις όλων των υποψηφίων. 

 

Για τους λόγους αυτούς, το WWF Ελλάς καλεί τους υποψήφιους Περιφερειάρχες να τοποθετηθούν δημόσια για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις και δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον για τους κατοίκους της περιφέρειάς και για όλους τους πολίτες της χώρας. Η απάντηση ή μη απάντηση των υποψηφίων θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της οργάνωσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η περιοχή των σηράγγων της Παναγοπούλας, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, είναι εδώ και λίγους μήνες χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000, λόγω της παρουσίας έξι (6) σπάνιων ειδών νυχτερίδων, τρία από τα οποία έχουν αναπτύξει σημαντικούς πληθυσμούς.Οι αποικίες των χειροπτέρων αναπτύσσονται σε ορισμένες αποστραγγιστικές σήραγγες (γαλαρίες) που κατασκευάστηκαν για την αποτροπή της διάβρωσης και καταλήγουν στην παράκαμψη επικίνδυνων φορτίων, κατά μήκος της παλιάς χάραξης του δρόμου.
Περισσεύουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των κρατούντων όπου γης, για τη γιορτή τάχα του Περιβάλλοντος, ή  για την ανάγκη προστασίας του. Προφανής είναι βεβαίως  η υποκρισία που κυριαρχεί, όταν οι πολιτικές και πρακτικές που επιβάλλονται  με ανοχή ή και πρωτοβουλία των ιδίων, είναι στον αντίποδα των ευχολόγιων που διατυπώνουν.
Ακούστε τι δήλωσε το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωσε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του.  Ο εορτασμός της ημέρας αυτής δίνει την ευκαιρία σε όλους, άτομα, επιχειρήσεις, κοινότητες, να διευρύνουν ή να αναπτύξουν περισσότερο, μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας δράσεις για τη διατήρησή και την ενίσχυσή του. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1973 και από τότε φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα του κόσμου με διαφορετικό θέμα.
Ακούστε τι δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, στην εκπομπή του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη για τις μετρήσεις του εργαστηρίου δημόσιας υγείας για την καθαριότητα των πολυσύχναστων θαλασσών της περιοχής.
Θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες καμένες δασικές εκτάσεις (193.816 στρέμματα κατά το 2018) και, το τραγικότερο όλων, η απώλεια 102 πολιτών, που στιγμάτισε το περσινό καλοκαίρι, θα σηματοδοτούσαν τη ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που κάθε χρόνο εντείνεται όλο και περισσότερο, είναι σαφές ότι η άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι παραπάνω από επιτακτική.
Το καράβι του WWF “Blue Panda” ξεκινάει σε αύριο, 29 Μαΐου, το πρώτο του ταξίδι, κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Η εν λόγω δράση αποτελεί ενέργεια της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων εκθέσεων φωτογραφίας των τελευταίων χρόνων, κάλεσε για άλλη μια φορά τους φίλους της και «εραστές» της φωτογραφικής τέχνης να πάρουν μέρος στην έκθεση φωτογραφίας της με θέμα «Μνημεία και φύση».
Ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή νομοσχεδίου για τον αιγιαλό