ΣΙΓΗΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

 

Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο 424 Νοσοκομείο εξαιτίας της προσβολής και θεραπείας του από κορωνοιό υπέστη ιλεώ που του επέφερε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε. Η Εξόδιος Ακολουθία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα ψαλεί στα νέα κοιμητήρια Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο αλησμόνητος δάσκαλος γεννήθηκε (1926) στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πτυχιούχος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, περίπου εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-έως σήμερα 2012). Φέρει το οφφίκιο του «Άρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως».

 

Έχει διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό).

 

Σε σχετική ανάρτησή της η κόρη του Εύη σημειώνει: «Σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον που δείξατε για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας πατέρα Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Η προσφορά του στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής είναι αδιαμφισβήτητη και είναι αναμενόμενη η επιθυμία μεγάλου αριθμού ανθρώπων να παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία. Δυστυχώς, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν, η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο (επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα), χωρίς επικηδείους και άλλες εκδηλώσεις. Παρακαλούμε σεβαστείτε την επιθυμία μας τις δύσκολες αυτές στιγμές. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα με συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού παρευρισκομένων. Επιθυμία του εκλιπόντος θα ήταν να μη δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού και να μη θέσουμε σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Οταν δολοφονείται ένας δημοσιογράφος μέρα μεσημέρι η μοναδική αστυνομική πλευρά του θέματος πρέπει να είναι η διαλεύκανση της δολοφονίας.
Ποιες υποθέσεις φωτιά χειριζόταν ο δολοφονημένος Γιώργος Καραϊβάζ;
Ο κάθε πολίτης κάθε κράτους, υποτίθεται ότι βελτιώνεται μέσω της παιδείας που προσφέρει το κράτος, αισθάνεται ασφαλής μέσω της δικαιοσύνης που θα απονεμηθεί αν αδικηθεί και βρίσκει παρηγοριά μέσω του θρησκευτικού οργανισμού στον οποίο πρόσκειται.
Μπορεί να ακούγεται και ως πολυτέλεια. Το να ανησυχεί δηλαδή κανείς, για τα όσα θα ακολουθήσουν, κατά τη διαδικασία επανόδου στην κανονικότητα.
Ζούμε σε μια χώρα που - με πρόσχημα τον ιό -  σε δέρνουν επειδή βγήκες να μαζέψεις λίγο
Grigoris Petrakos Φέτος "έφυγαν" 130.000 άνθρωποι στην Ελλάδα. Οι 6.000 από/με "covid". Εγώ θα σταθώ στους άλλους 124.000 που χωρίς να φταίνε τους ΕΠΕΒΛΉΘΗ να πεθάνουν ΟΛΟΜΌΝΑΧΟΙ, απομονωμένοι κ φοβισμένοι.
Οι 63 πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας αναμένεται να καταθέσουν στον πρωθυπουργό ψήφισμα διαμαρτυρίας,
Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους επιχειρηματίες στην εστίαση και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τις χθεσινές ειρωνικές δηλώσεις του υπουργού για τα κλειδιά των καταστημάτων που ζητά να του τα στείλουν.