ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Πρόγραμμα προστασίας νυχτερίδων στην περιοχή της Παναγοπούλας

Η περιοχή των σηράγγων της Παναγοπούλας, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, είναι εδώ και λίγους μήνες χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000, λόγω της παρουσίας έξι (6) σπάνιων ειδών νυχτερίδων, τρία από τα οποία έχουν αναπτύξει σημαντικούς πληθυσμούς.

Οι αποικίες των χειροπτέρων αναπτύσσονται σε ορισμένες αποστραγγιστικές σήραγγες (γαλαρίες) που κατασκευάστηκαν για την αποτροπή της διάβρωσης και καταλήγουν στην παράκαμψη επικίνδυνων φορτίων, κατά μήκος της παλιάς χάραξης του δρόμου.

Πριν από δύο χρόνια, η Ολυμπία Οδός ως τελικός χρήστης υποστήριξε το σκεπτικό και τις δράσεις ενός  προτεινόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE – Φύση, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονταν μεταξύ άλλων μέτρα διατήρησης αποικιών των νυχτερίδων και στις αποστραγγιστικές σήραγγες εντός των ορίων του έργου. Η πρόταση εγκρίθηκε και το πρόγραμμα LIFE- Φύση «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» με ακρωνύμιο LIFE GRECABAT [LIFE17 NAT/GR/000522] ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα ελάχιστα τεχνικά έργα στη χώρα και ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος, στον οποίο παρουσιάζεται το φαινόμενο είδη άγριας φύσης να βρίσκουν καταφύγιο σε ανθρώπινη κατασκευή. Κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή θα γίνεται πλέον με ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον όπου φιλοξενούνται οι νυχτερίδες.

 

Κοινή επίσκεψη στις αποστραγγιστικές σήραγγες

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε κοινή ενημερωτική επίσκεψη με στελέχη της Ολυμπίας Οδού, της ομάδας του προγράμματος LIFE GRECABAT και του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στις αποστραγγιστικές σήραγγες Παναγοπούλας, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών δράσεων του LIFE GRECABAT.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διακριτικά τις αποικίες των απειλούμενων αυτών θηλαστικών και να συζητήσουν με την ομάδα του LIFE-GRECABAT για το σχεδιασμό της προστασίας, την ανάδειξη της σημασίας της περιοχής για τις νυχτερίδες και τη διατήρηση της φύσης.

Το δίκτυο- το πρόγραμμα – ο Φορέας

·         Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών (το μεγαλύτερο παγκοσμίως) που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων.  Καταλαμβάνει  το 18% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 9,5% της θαλάσσιας επικράτειάς της.

 

·         Το Eυρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE- Φύση «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» [LIFE17 NAT/GR/000522 - LIFE  GRECABAT] πραγματοποιεί επιδεικτικές δράσεις διατήρησης για 10 προστατευόμενα είδη χειροπτέρων, των σημαντικών καταφυγίων τους και του οικοτόπου των σπηλαίων σε 10 επιλεγμένες περιοχές του δικτύου Natura 2000 από τον Έβρο έως την Κρήτη (https://www.lifegrecabat.eu/el). Εταίροι του προγράμματος είναι: (1) το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Συντονιστής) (2) το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ), (3) η ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (ΑΤΕΠΕ), (4) το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και (5) το Πράσινο Ταμείο.

 

·         Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού με έδρα τα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας είναι το Ν.Π.Ι.Δ. και είναι φορέας που συστάθηκε το 1999 και του οποίου τα όρια ευθύνης διευρύνθηκαν πρόσφατα με τον N4519 / 2018 και συμπεριέλαβε και την περιοχή της Παναγοπούλας.

Δείτε σχετικό video στον παρακάτω σύνδεσμο ή στο κανάλι της Ολυμπίας Οδού στο You Tube:

https://www.youtube.com/watch?v=XqK3XYCJIm0 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Περισσεύουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των κρατούντων όπου γης, για τη γιορτή τάχα του Περιβάλλοντος, ή  για την ανάγκη προστασίας του. Προφανής είναι βεβαίως  η υποκρισία που κυριαρχεί, όταν οι πολιτικές και πρακτικές που επιβάλλονται  με ανοχή ή και πρωτοβουλία των ιδίων, είναι στον αντίποδα των ευχολόγιων που διατυπώνουν.
Ακούστε τι δήλωσε το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωσε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του.  Ο εορτασμός της ημέρας αυτής δίνει την ευκαιρία σε όλους, άτομα, επιχειρήσεις, κοινότητες, να διευρύνουν ή να αναπτύξουν περισσότερο, μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας δράσεις για τη διατήρησή και την ενίσχυσή του. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1973 και από τότε φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα του κόσμου με διαφορετικό θέμα.
Ακούστε τι δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, στην εκπομπή του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη για τις μετρήσεις του εργαστηρίου δημόσιας υγείας για την καθαριότητα των πολυσύχναστων θαλασσών της περιοχής.
Θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες καμένες δασικές εκτάσεις (193.816 στρέμματα κατά το 2018) και, το τραγικότερο όλων, η απώλεια 102 πολιτών, που στιγμάτισε το περσινό καλοκαίρι, θα σηματοδοτούσαν τη ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που κάθε χρόνο εντείνεται όλο και περισσότερο, είναι σαφές ότι η άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι παραπάνω από επιτακτική.
Το καράβι του WWF “Blue Panda” ξεκινάει σε αύριο, 29 Μαΐου, το πρώτο του ταξίδι, κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Η εν λόγω δράση αποτελεί ενέργεια της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων εκθέσεων φωτογραφίας των τελευταίων χρόνων, κάλεσε για άλλη μια φορά τους φίλους της και «εραστές» της φωτογραφικής τέχνης να πάρουν μέρος στην έκθεση φωτογραφίας της με θέμα «Μνημεία και φύση».
Ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή νομοσχεδίου για τον αιγιαλό