ΟΙΚΙΠΑ: Ποια Ημέρα για το Περιβάλλον;

Περισσεύουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των κρατούντων όπου γης, για τη γιορτή τάχα του Περιβάλλοντος, ή  για την ανάγκη προστασίας του. Προφανής είναι βεβαίως  η υποκρισία που κυριαρχεί, όταν οι πολιτικές και πρακτικές που επιβάλλονται  με ανοχή ή και πρωτοβουλία των ιδίων, είναι στον αντίποδα των ευχολόγιων που διατυπώνουν.


Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι το περιβάλλον βρίσκεται υπό διωγμό όταν:

ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ η κλιματική αλλαγή διογκώνεται, τα δασικά αποθέματα συρρικνώνονται, οι βιότοποι της άγριας πανίδας εξαφανίζονται, οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αυξάνονται.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ εφαρμόζονται  πολιτικές  που υποβαθμίζουν περαιτέρω  τα οικοσυστήματα και ενθαρρύνουν με κραυγαλέο τρόπο το καθεστώς ανομίας που μας χαρακτηρίζει.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά πρόσφατα παραδείγματα όπου:

-          επιχειρείται μια ακόμη “τακτοποίηση” αυθαιρέτων, αυτή τη φορά στις “ιώδεις” περιοχές των δασικών χαρτών με 25ετή αναστολή κατεδάφισης. Στη διαδικασία εντάσσονται και οι προστατευόμενες περιοχές, για αυθαίρετα που προϋπήρχαν του χαρακτηρισμού προστασίας!

-          Μπαίνουμε σε μια νέα καλοκαιρινή περίοδο με σοβαρές ελλείψεις στην αντιπυρική μας άμυνα που βγάζουν κυριολεκτικά ΜΑΤΙ, με εύλογες τις ανησυχίες για τα μελλούμενα.

-          Προωθούμε γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων που εγκυμονούν ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ κινδύνους για τα φυσικά οικοσυστήματα και τις παραγωγικές- τουριστικές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ αλλά και ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ  κυριαρχούν οι λογικές ατολμίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και οι κακές πρακτικές στη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου.

-          Το δάσος της Στροφυλιάς παραμένει θεσμικά ανοχύρωτο, αποφάσεις για αναδάσωση καταπατημένων εκτάσεων παραμένουν στο συρτάρι ως κουρελόχαρτα, και ένα όργιο παρανομιών βρίσκεται σε πλήρη άνθιση.

-          Η πολεοδομική ανομία στις παράκτιες περιοχές και η ανυπαρξία συνολικού σχεδιασμού για τη διάβρωση τους επιβαρύνουν τη βιωσιμότητά τους.

-          Ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως το Έλος της Αγυιάς ή το Πλατανοδάσος στο Χάραδρο, αντιμετωπίζονται με έλλειμμα περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

-          Η ανακύκλωση φυτοζωεί και ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα είναι ανεπαρκής δημιουργώντας μια βραδυφλεγή «βόμβα» για το εγγύς μέλλον και αφορά τη διαχείριση του 40% περίπου των απορριμμάτων της πόλης που δεν θα μπορεί να δεχτεί το εργοστάσιο στου Φλόκα.

-          Η ποιότητα ζωής στην πόλη μας είναι υποβαθμισμένη με μια γενικευμένη ανομία στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, την περιβαλλοντική και αισθητική ρύπανση, την κυριαρχία των μηχανοκίνητων τροχοφόρων σε βάρος των πολιτών  

Στον αντίποδα της παραπάνω υποκριτικής συμπεριφοράς που περιγράψαμε, είναι οι δράσεις συλλογικοτήτων και μαθητών που γίνονται τέτοιες  μέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 Με μία βασική προϋπόθεση: Να μην εξαντλούμε την ευαισθησία μας μονάχα αυτή τη μέρα, αλλά να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας με προσωπική και συλλογική προσπάθεια αλλαγής πρακτικών, νοοτροπιών, συμπεριφορών.

Και …επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, προσδοκούμε οι νέες αρχές  σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να είναι πιο ευαίσθητες και πιο τολμηρές σε περιβαλλοντικά  θέματα.

Σε ότι μας αφορά, η ΟΙΚΙΠΑ θα συνεχίσει  το ρόλο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ που έχει επιλέξει, με μοναδικό γνώμονα την προστασία του Περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η περιοχή των σηράγγων της Παναγοπούλας, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, είναι εδώ και λίγους μήνες χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000, λόγω της παρουσίας έξι (6) σπάνιων ειδών νυχτερίδων, τρία από τα οποία έχουν αναπτύξει σημαντικούς πληθυσμούς.Οι αποικίες των χειροπτέρων αναπτύσσονται σε ορισμένες αποστραγγιστικές σήραγγες (γαλαρίες) που κατασκευάστηκαν για την αποτροπή της διάβρωσης και καταλήγουν στην παράκαμψη επικίνδυνων φορτίων, κατά μήκος της παλιάς χάραξης του δρόμου.
Ακούστε τι δήλωσε το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωσε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του.  Ο εορτασμός της ημέρας αυτής δίνει την ευκαιρία σε όλους, άτομα, επιχειρήσεις, κοινότητες, να διευρύνουν ή να αναπτύξουν περισσότερο, μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας δράσεις για τη διατήρησή και την ενίσχυσή του. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1973 και από τότε φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα του κόσμου με διαφορετικό θέμα.
Ακούστε τι δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, στην εκπομπή του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη για τις μετρήσεις του εργαστηρίου δημόσιας υγείας για την καθαριότητα των πολυσύχναστων θαλασσών της περιοχής.
Θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες καμένες δασικές εκτάσεις (193.816 στρέμματα κατά το 2018) και, το τραγικότερο όλων, η απώλεια 102 πολιτών, που στιγμάτισε το περσινό καλοκαίρι, θα σηματοδοτούσαν τη ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που κάθε χρόνο εντείνεται όλο και περισσότερο, είναι σαφές ότι η άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι παραπάνω από επιτακτική.
Το καράβι του WWF “Blue Panda” ξεκινάει σε αύριο, 29 Μαΐου, το πρώτο του ταξίδι, κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Η εν λόγω δράση αποτελεί ενέργεια της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων εκθέσεων φωτογραφίας των τελευταίων χρόνων, κάλεσε για άλλη μια φορά τους φίλους της και «εραστές» της φωτογραφικής τέχνης να πάρουν μέρος στην έκθεση φωτογραφίας της με θέμα «Μνημεία και φύση».
Ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή νομοσχεδίου για τον αιγιαλό