Μπερδεύτηκαν με τους αριθμούς των νεκρών απο κορονοϊό!!!

Μπέρδεμα δημιουργήθηκε τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς στη χώρα μας

Συγκεκριμένα την Κυριακή (21/11), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 76 νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ από την έναρξη της πανδημίας είχαν καταγραφεί συνολικά 17.313 θάνατοι. Τη Δευτέρα, (22/11) ανακοινώθηκαν 105 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των συνολικών θανάτων από κορονοϊό, που ανακοινώθηκε, ήταν 17.425.

Από την αφαίρεση προκύπτει ότι ο αριθμός των νέων θανάτων είναι 112 και όχι 105. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυτή η διαφορά προκύπτει επειδή πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID19.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό

Όποιο πλαίσιο καταγραφής των επιδημιολογικών συμβάντων και να θέσεις ο αριθμός των θανάτων δεν αλλάζει τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Εξήγε μάλιστα ότι ο ΕΟΔΥ, τους θανάτους από Covid τους καταγράφει ενεργητικά και όχι παθητικά καταγράφοντας μόνο τα έγγραφα αποβίωσης, αλλά υπάρχει τμήμα γιατρών που επικοινωνούν και ερευνούν το αίτιο του θανάτου εξετάζοντας κατά πόσο ο Covid συνέβαλλε κατά μείζονα τρόπο στο θάνατο ασθενούς.

Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα του μοντέλου της Βρετανίας όπου ο θάνατος ασθενούς που νόσησε δεν αποδίδεται στην ασθένεια αλλά καταγράφεται ως θάνατος από επιπλοκές αν έχει παρέλθει η 28η μέρα από τη διάγνωση.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε το μοντέλο που λαμβάνει υπόψιν του το εναρκτήριο γεγονός που είναι η λοίμωξη από Covid και ως τέτοιος θάνατος καταγράφεται. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ωστόσο ότι διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα διαφορετικό σύστημα επιτήρησης και καταγραφής δημιουργεί ένα πρόβλημα στην ευθεία σύγκριση των δεδομένων.

Σε ότι αφορά την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον αυξημένο αριθμό τους ανέφερε ότι γίνεται κανονικά αλλά σαφώς είναι πολύ πιο δύσκολη. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε κοιτάμε περισσότερο τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή, εισαγωγές, νοσηλείες, θανάτους και λιγότερο τον αριθμό των κρουσμάτων.