Επιβίωση με τον κατώτατο μισθό. Μία έρευνα της Picodi.

Στην αρχή κάθε έτους, το ποσό του κατώτατου μισθού ανανεώνεται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η έννοια του κατώτατου μισθού δεν είναι πανταχού παρούσα: δεν θα βρούμε ένα νόμιμο κατώτατο όριο μισθού στις σκανδιναβικές χώρες, την Ιταλία, την Ελβετία ή τη Σιγκαπούρη.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός αρκεί άραγε να καλύψει τη βασική ζήτηση για προϊόντα διατροφής;

Η ομάδα των αναλυτών Picodi.com αποφάσισε να ρίξει μια ματιά στις τιμές των οκτώ παγκόσμιων ομάδων προϊόντων διατροφής σε 52 χώρες και να τις αντιμετωπίσει με τους ισχύοντες κατώτατους μισθούς σε αυτές τις χώρες. Όπως αποδείχθηκε, σε ορισμένες χώρες ο βασικός μισθός δεν επαρκεί ούτε για ένα σεμνό καλάθι τροφίμων. Και πως βγήκε η Ελλάδα εναντίον άλλων χωρών;

Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής

Για τον σκοπό αυτής της μελέτης δημιουργήσαμε ένα καλάθι αγορών, το οποίο αποτελείται από 8 κοινές κατηγορίες τροφίμων: ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά.

Παρόλο που η λίστα αυτή είναι μικρή και οικονομική, τα προϊόντα αυτά καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ενός ενήλικου ατόμου με τους απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ίνες και μέταλλα και οι τιμές παρακολουθούνται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ένα καλάθι γεμάτο με βασικά προϊόντα διατροφής θα μας στοιχίζει 95.84 €

Περιεχόμενα του καλαθιού και μέσες τιμές:

  • Γάλα (10 λίτρα) – 11.60 €
  • Ψωμί (10 φραντζόλες των 500 γρ.) – 8.60 €
  • Ρύζι (1,5 κιλό) – 2.36 €
  • Αυγά (20 τεμ.) – 4.83 €
  • Τυρί (1 κιλό) – 8.02 €
  • Πουλερικά και βοδινό κρέας (6 κιλό) – 45.48 €
  • Φρούτα (6 κιλό) – 7.68 €
  • Λαχανικά (8 κιλό) – 7.27 €

Μπορείς να επιβιώσεις με τον κατώτατο μισθό;

Η αναλογία τιμών των τροφίμων – κατώτατο μισθό

H Ελλάδα στην 20η θέση μεταξύ των 52 χωρών που εξετάστηκαν.
Ο κατώτατος μισθός που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος ισχύει από σήμερα, αυξάνεται έως τα 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά). Λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, οι δαπάνες για τα βασικά προϊόντα διατροφής αντιπροσωπεύουν το 17,6 % του κατώτατου μισθού, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 20η θέση μεταξύ των 52 χωρών που εξετάστηκαν.

Οι καλύτερες συνθήκες όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την έρευνά μας μπορούν να βρεθούν στην Αυστραλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών τιμών, ο εργαζόμενος με το κατώτατο μισθό θα δαπανήσει περίπου το 7% του μισθού του στο ίδιο καλάθι αγορών.

Οι Φιλιππίνες και η Νιγηρία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση. Ο κατώτατος μισθός στη Νιγηρία είναι τόσο χαμηλός που δεν καλύπτει ούτε το βασικό καλάθι αγορών.

Η αναλογία τιμών των τροφίμων - κατώτατο μισθό

Μεθοδολογία

Αυτή η αναφορά χρησιμοποιεί τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους κατώτατους μισθούς που δημοσιεύονται σε επίσημους κυβερνητικούς ιστότοπους από 52 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Ορισμένες χώρες επικαιροποιούν τα ποσοστά σε διαφορετική ημερομηνία από την 1η Ιανουαρίου. Το καλάθι τροφίμων που χρησιμοποιείται για την παρούσα έκθεση αντιπροσωπεύει τις μέσες τιμές που συντάσσονται από χιλιάδες χρήστες του numbeo.com. Για τη μετατροπή νομισμάτων χρησιμοποιήσαμε τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία για το Δεκέμβριο του 2018.

ΠΗΓΗ: https://www.picodi.com/gr/magazine/epiviosi-me-ton-katotato-mistho

ΣΧΕΤΙΚΑ

O τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ τηςχώρας με 21,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις πουπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου ΕλληνικώνΤουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η συμβολή του Τουρισμού στηνελληνική οικονομία το 2018».
Ακούστε τι δήλωσε ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης στην εκπομπή του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη για την ψήφιση της ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο, σε πόσες δόσεις θα μοιραστούν και πώς θα γίνει η ρύθμιση.
Ο Πολυχρόνης Θωίδης στην εκπομπή της Άντυ Μαγνησαλή για τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί από την αλλαγή ισοτιμίας μεταξύ Ευρώ και Φράγκου για τις ανατιμήσεις στα δάνεια σε ελβετικό Φράγκο.
Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου αναλύει τις λεπτομέρειες για τις φορολογικές δηλώσεις.
Ακούστε τι δήλωσε ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου για την προστασία πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια αλλά και των καταθέσεων.
Ακούστε τι δήλωσε ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης στην εκπομπή του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη για τα επιδόματα των επόμενων ημερών, αλλά και τις εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες.
Ακούστε τι δήλωσε ο φοροτεχνικός κι Αναπληρωτής Ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου, Πολυχρόνης Θωίδης, στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου για τις φορολογικές δηλώσεις.
Ακούστε τι δήλωσε ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης στην εκπομπή της Άντυ Μαγνησαλή για τις δηλώσεις του επιδόματος ενοικίου.
Αίτηση Α21 για το επίδομα τέκνων από το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαρτίου μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν απαραιτήτως περίπου 980.000 δικαιούχοι προκειμένου να πληρωθούν τα ποσά που τους αναλογούν για το πρώτο δίμηνο (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου) του 2019.