Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ένα βήμα πριν από την οριστική αποπομπή από τη Διεθνή Ομοσπονδία

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), καθώς τα επόμενα 24ωρα κρίνεται το μέλλον του ιστορικού ανθρωπιστικού Σωματείου.

Ο ΕΕΣ απειλείται με οριστική αποπομπή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), καθώς η διοίκηση Οικονομόπουλου η οποία εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) της ΔΟΕΣ, είχε ξεκαθαρίσει ότι η διοίκηση Οικονομόπουλου θα πρέπει να τηρήσει τα εξής συμφωνηθέντα:

- Αναθεώρηση του καταστατικού του 1965 για τον εκσυγχρονισμό του Σωματείου. Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για έγκριση του νέου καταστατικού.

- Εκτεταμένη καμπάνια για να μεγαλώσει η βάση των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

- Κάλεσμα σε νέα Γενική Συνέλευση μέσα στον Οκτώβριο του 2018 για τη διενέργεια αρχαιρεσιών για Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο με το νέο καταστατικό.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ούτε φυσικά είναι δυνατή η πραγματοποίηση νέων εκλογών μέσα στον Οκτώβριο. Όσο για το νέο καταστατικό, το σχέδιο που πρότεινε η νυν διοίκηση ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, ώστε και στις επόμενες αρχαιρεσίες να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Επιτροπή Συμμόρφωσης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (03/10/2018), η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca, να τεθεί σε καθεστώς αναστολής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Γενεύη.  Η αποπομπή του ΕΕΣ σημαίνει ότι θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα, ενώ επίσης θα χάσει το δικαίωμα ψήφου στη ΔΟΕΣ. Βαρύτατες, όμως, θα είναι οι συνέπειες και από το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρεται αποφασισμένο να μην δώσει άλλο περιθώριο στη διοίκηση Οικονομόπουλου, ενώ εξετάζεται και η αναστολή της χρηματοδότησης που παρέχει ανά τακτά διαστήματα στον ΕΕΣ και καλύπτουν κυρίως τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχει ήδη δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων είχε ζητήσει τη Δευτέρα (01/10/2018) από τον κ. Νικόλαο Οικονομόπουλο να ενημερώσει άμεσα για το πότε θα γίνει η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού καθώς και το σχετικό προγραμματισμό που έχει γίνει. «Η καταβολή της μισθοδοσίας μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα μας!» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους. 

Η αποτυχία πάντως της νυν διοίκησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, από την πρώτη στιγμή της εκλογής της. Κι αυτό, γιατί οι αρχαιρεσίες του περασμένου Ιουνίου έγιναν με το παλιό καταστατικό του 1965 το οποίο επιτρέπει σε ένα «κλειστό κλαμπ» να έχει δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για το ίδιο εκλογικό σώμα που εξέλεγε τονυπόδικο Ανδρέα Μαρτίνη ως «ισόβιο» πρόεδρο του Οργανισμού. Η διοίκηση που προέκυψε από αυτές τις αρχαιρεσίες δεν είχε νέα πρόσωπα, παρά μόνο παλιούς γνωστούς «παράγοντες» του ΕΕΣ, με ιδιαίτερες σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς. Το καθεστώς αυτό ήταν, άλλωστε, που οδήγησε τον ΕΕΣ ένα βήμα πριν από την κατάρρευσή του το 2012-2013 και αντιμετώπισε ξανά τότε το ενδεχόμενο αποπομπής από τη ΔΟΕΣ.

Οι εξελίξεις αναμένονται με τεράστια αγωνία από τους εργαζόμενους του ΕΕΣ, τους χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι υπηρετούν τα ιδεώδη του ερυθροσταυρικού κινήματος, από τους ανθρώπους στους οποίους στέκεται δίπλα ο Οργανισμός, αλλά και από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία αναγνωρίζει το ανθρωπιστικό έργο που συντελείται εδώ και πάνω από έναν αιώνα από τον Ερυθρό Σταυρό στη χώρα μας και όπου υπάρχει ανάγκη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Έχουν παραδόξως σταματήσει οι συζητήσεις σχετικά με το εάν το δημόσιο χρέος μας είναι βιώσιμο ή μη – ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ αντίστοιχες, όσον αφορά το κόκκινο ιδιωτικό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτώντου Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, καλεί τα μέλη του και όλουςτους υγιείς συμπολίτες μας που αισθάνονται την ανάγκη τηςπροσφοράς, στην Εθελοντική Αιμοδοσία που κάνει στα Δεμένικα σεσυνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού ΝοσοκομείουΠατρών « Ο Άγιος Ανδρέας» την Δευτέρα 3/6 και ώρα 17:00-21:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν.Αγίων ΘεοδώρωνΔεμενίκων.
Η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Αιγίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» ολοκληρώνει μία ακόμη δημιουργική και πλούσια χρονιά σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και καλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους σε ένα διήμερο εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια. Γονείς και παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, μέσα από μία σειρά δράσεων θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν και να εκφραστούν με έναν δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν στον τρόπο που μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα ως ομάδα-οικογένεια.
 Πολλά τα ερωτήματα:      Ο κουμπάρος πώς θα λέγεται;  Γονέας-γ;  Γάμα;  Άλλος δηλαδή γάμα(ει) κι άλλος ο γονέας-1;     Και ο συμπέθερος;  Κι η συμπεθέρα; 
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το τζαμί στον Βοτανικό που ξεκινά την λειτουργία του σε λίγους μήνες, αλλά προφανώς οι συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί ότι 197 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 και 188 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830,
     Είναι η πρώτη φοράστα έξη χρόνια του, που το blog θα ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα.     Ελπίζει να είναι και η τελευταία.     Αφήνουμε για σήμερα στην άκρη μνημόνια και προδότες για να δούμε αυτή καθ' εαυτή την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Άναυδοι έμειναν χθες οι υπάλληλοι της εφορίας στην Καλαμάτα, όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας της περιοχής τούς παρέδωσε με κάθε επισημότητα «Εξώδικη δήλωση πρόσκληση συμμορφώσεως» για τους λόγους που δεν αποδέχεται να εγκαταστήσει στην επιχείρησή του ΡΟS.
 Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετέχει και να είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην Αθήνα, αποκαλύπτει με άρθρο του στην Real News o Μίκης Θεοδωράκης.
Διαρκώς μαθαίνουμε για νέα πράγματα που μπορεί να προκαλούν καρκίνο ή να τον ενισχύουν με απαοτέλεσμα να φοβόμαστε τα πάντα!