Γρίφος για την κυβέρνηση σχολεία και Πάσχα

Με βασικό θέμα την επιστροφή των μαθητών στα θρανία συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Μάλιστα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, μια μικρή ομάδα ειδικών συζήτησε χθες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία προκειμένου σήμερα να παρουσιάσει μια εμπεριστατωμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα.

Η Νίκη Κεραμέως ζητάει πάντως να ανοίξουν τα σχολεία καθώς ο χρόνος που έχουν μείνει εκτός σχολικών αιθουσών οι μαθητές είναι πολύ μεγάλος γεγονός που δημιουργεί ζητήματα ιδιαίτερα στην Γ Λυκείου η οποία έχει μπροστά της πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι ειδικοί και σε αυτό το θέμα εμφανίζονται διχασμένοι καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν ανεβάσει τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στα ύψη. Από τη άλλη ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι στις περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο θα μπορούσαν οι να επιστρέψουν στα σχολεία και οι μαθητές των Γυμνασίων κάνοντας πρώτα self test .

Ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας στη διάλεξη που έδωσε χθες με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2 εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός για την αξιοπιστία των self test.

«Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δεν με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της»

Η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία κρίνεται πάντως ιδιαίτερα δύσκολη αφού οι περισσότεροι καθηγητές κάνουν μάθημα και σε άλλες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν οι καθηγητές να πηγαίνουν στα σχολεία την στιγμή που οι υπόλοιπες τάξεις θα πρέπει να κάνουν μάθημα διαδικτυακά.

Την ίδια ώρα πάντως άνοιξε και η συζήτηση για το τι θα γίνει τις ημέρες του Πάσχα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, να πυροδοτεί τα σενάρια και την… φαντασία των πολιτών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετάβαση όσων το επιθυμούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά υπό αυστηρούς όρους.

Και σε αυτό το θέμα ωστόσο οι επιστήμονες της επιτροπής εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα αυξήσει μοιραία τα κρούσματα της πανδημίας τις επόμενες ημέρες. Έτσι υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει κάμψη των κρουσμάτων δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να συζητά την μετακίνηση των πολιτών το Πάσχα.