Έκθεση φωτογραφίας της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας με θέμα: «Μνημεία και φύση»

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων εκθέσεων φωτογραφίας των τελευταίων χρόνων, κάλεσε για άλλη μια φορά τους φίλους της και «εραστές» της φωτογραφικής τέχνης να πάρουν μέρος στην έκθεση φωτογραφίας της με θέμα «Μνημεία και φύση».

 Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν 47 άτομα, και επιλέχθηκαν 100 φωτογραφίες με σύνθετα κριτήρια όπως αυτά της αισθητικής, της διαφορετικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας όσον αφορά στο θέμα της έκθεσης. Στην επιτροπή αξιολόγησης που συστάθηκε από την ΟΙΚΙΠΑ συμμετέχουν οι: Οδυσσέας Ξεριζωτής, μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως», Γιάννης Κανελλόπουλος, μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, και Καλλίνικος Γιώργος, μέλος της ΟΙΚΙΠΑ.

 

Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν την Παρασκευή 3 Μαΐου στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς. Η έκθεση φωτογραφίας διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας και χορηγό το Studio φωτογραφίας Sinis.

 

Φετινός μας στόχος να παρουσιάσουμε, το πώς η φύση «στολίζει» και αναδεικνύει, όσο γίνεται περισσότερο, τα αρχαία, βυζαντινά και νεότερα μνημεία της Ελλάδας μας.

 

 

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι παρακάτω ερασιτέχνες φωτογράφοι:

 

Αλεξανδράτου Ελευθερία, Βάθη Παναγιώτα, Γιαννούτσος Αλέξης, Γιαννούτσος Πέτρος, Γραικούση Τιτίκα, Δαουλτζής Κωνσταντίνος, Θανοπούλου Αθηνά, Ιατρίδη Διονυσία, Καλατζόπουλος Γιάννης, Καλλίνικος Γιώργος, Καλλίνικου Ελένη, Κανέλλης Γεώργιος, Καραπαναγιώτη Χρυσή, Καρούμπαλος Γιάννης, Κοροβέση Άρτεμις, Κοτσαγιάννης Άγγελος, Κουκουλομμάτη Κατερίνα, Κουτρούμπα Ελπίδα, Κουτρούμπας Θωμάς, Λάμπρη Παναγιώτα, Λειβαδίτης Κωνσταντίνος, Λεπενιώτης Κώστας, Μαρτίνη Βάσω, Μαρτίνης Σπύρος, Ξεριζωτής Οδυσσέας, Παπαβασιλείου Μαρία, Παπαδάκη Ιλιάνα, Παπανικολάου Όλγα, Παππας Βασιλης, Πατρώνης Γιάννης, Πλέα Κατερίνα, Ραυτογιάννης Ηλίας, Σάραβας, Σιγαλού Ελένη, Σουπιώνη Μάγδα, Σουρή Χαράλαμπου, Σπανού Ολυμπία, Σωτηρίου Πόλλυ, Ταβλά Αργυρώς, Τρίγκα Λένα, Τσάμη Νίκη, Τσιμπούκης Γεώργιος, Φαλτσέτος Κωνσταντίνος, Φαρμάκη Ευτυχία, Χαλκιόπουλος Μάκης, Χαλούλος Παναγιώτης, Χριστοπούλου Μαρίζα

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η περιοχή των σηράγγων της Παναγοπούλας, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, είναι εδώ και λίγους μήνες χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000, λόγω της παρουσίας έξι (6) σπάνιων ειδών νυχτερίδων, τρία από τα οποία έχουν αναπτύξει σημαντικούς πληθυσμούς.Οι αποικίες των χειροπτέρων αναπτύσσονται σε ορισμένες αποστραγγιστικές σήραγγες (γαλαρίες) που κατασκευάστηκαν για την αποτροπή της διάβρωσης και καταλήγουν στην παράκαμψη επικίνδυνων φορτίων, κατά μήκος της παλιάς χάραξης του δρόμου.
Περισσεύουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των κρατούντων όπου γης, για τη γιορτή τάχα του Περιβάλλοντος, ή  για την ανάγκη προστασίας του. Προφανής είναι βεβαίως  η υποκρισία που κυριαρχεί, όταν οι πολιτικές και πρακτικές που επιβάλλονται  με ανοχή ή και πρωτοβουλία των ιδίων, είναι στον αντίποδα των ευχολόγιων που διατυπώνουν.
Ακούστε τι δήλωσε το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωσε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του.  Ο εορτασμός της ημέρας αυτής δίνει την ευκαιρία σε όλους, άτομα, επιχειρήσεις, κοινότητες, να διευρύνουν ή να αναπτύξουν περισσότερο, μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας δράσεις για τη διατήρησή και την ενίσχυσή του. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1973 και από τότε φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα του κόσμου με διαφορετικό θέμα.
Ακούστε τι δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, στην εκπομπή του Μιχάλη Μπαϊρακτάρη για τις μετρήσεις του εργαστηρίου δημόσιας υγείας για την καθαριότητα των πολυσύχναστων θαλασσών της περιοχής.
Θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες καμένες δασικές εκτάσεις (193.816 στρέμματα κατά το 2018) και, το τραγικότερο όλων, η απώλεια 102 πολιτών, που στιγμάτισε το περσινό καλοκαίρι, θα σηματοδοτούσαν τη ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που κάθε χρόνο εντείνεται όλο και περισσότερο, είναι σαφές ότι η άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι παραπάνω από επιτακτική.
Το καράβι του WWF “Blue Panda” ξεκινάει σε αύριο, 29 Μαΐου, το πρώτο του ταξίδι, κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Η εν λόγω δράση αποτελεί ενέργεια της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται με το όραμα της οργάνωσης για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.
Ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή νομοσχεδίου για τον αιγιαλό