«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στενοχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με το «Τurkaegean».
Η απόφαση υπηρεσίας της ΕΕ να κατοχυρώσει τον όρο «Τurkaegean» ως εμπορικό σήμα της Τουρκίας έχει προκαλέσει σάλο.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται και το πόρισμα της ΕΔΕ που έχει ζητήσει.
«Το έμαθα αφού είχε συμβεί», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Το θέμα του “Turkaegean” είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργείου Ανάπτυξης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στενοχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί», τόνισε επίσης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση στην οποία προχώρησε η Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.
Σημείωσε δε ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρίσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το «τουρκικό Αιγαίο». «Το καινούργιο είναι ότι brand-αρε το σήμα “Turkaegean”. Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω».
Τι απαντά ο Γεωργιάδης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά στη δριμεία κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε:
«Κατηγορούμαι από τον κ. Τσίπρα γιατί ένας υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, της Επιτροπής Σημάτων, όταν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό της Τουρκίας, δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία και δεν σήκωσε red flag. Μάλιστα, για αυτό να κατηγορηθώ».
Θέλησε ωστόσο να παραθέσει μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η υπηρεσία σημάτων με νόμο επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2021, όπως εξήγησε ο ίδιος, και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον ΟΒΙ.
«Έλεγα τότε ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που ήθελα, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αν κάτι πήγαινε στραβά κανείς δεν μπορούσε να το μάθει. Αυτά έλεγα στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι είναι μια χαρά η υπηρεσία και γιατί να την πειράξω. Ψηφίστηκε ο νόμος και καταργήθηκε η υπηρεσία. Στη μεταβατική περίοδο, δηλαδή στην περίοδο της μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΟΒΙ που πλέον είναι η λειτουργία της από τον Φεβρουάριο με ηλεκτρονικά πρωτόκολλα και συστήματα ελέγχου, έγινε αυτό. Θέλω να είμαι προσεκτικός ακόμη, είναι ανοιχτή μια ΕΔΕ, δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τι είπε για το εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη
Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, απάντησε «πολιτική ευθύνη να υπάρχει σε κάτι που δεν το έμαθα ποτέ; Να αναλάβω πολιτική ευθύνη, πολύ ευχαρίστως. Γιατί κατηγορείται ένας πολιτικός για πολιτική ευθύνη; Γιατί στον τομέα της ευθύνης του μια υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, ο υπουργός ο συγκεκριμένος είχε πει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε σωστά και την κατήργησε», υπογράμμισε.
Ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να ανακαλέσει την ΕΔΕ, διαφορετικά θα τους βρει απέναντί του:
«Μετά από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας, όπως προκύπτει από τα συσσωρευμένα προβλήματα (κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου, και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους) και έχουμε επανειλημμένως προβάλει και επισημάνει σε πολλαπλές ανακοινώσεις μας αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα:
Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο φυσικά δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους.
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας που εφαρμόζεται ανάμεσα στην Υπηρεσία Σημάτων και το εν λόγω Ευρωπαϊκό Γραφείο, ο υπάλληλος ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος.
Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε, εμπλοκή θεωρήσει κάποιος, της Υπηρεσίας Σημάτων.
Όλα τα υπόλοιπα αναπαράγονται για επικοινωνιακούς λόγους ούτως ώστε να μετακυλιστεί η όποια πολιτική ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων.
Η ουσία είναι ότι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Έλληνες αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον εξέταση και καταχώρηση του ανωτέρω σήματος.
Συγκεκριμένα, για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας (1) εξεταστής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε, ήταν μια υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία και έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης ανακοπής κατά της απόφασης της εξετάστριας αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εναπόκειται στα καθήκοντα της Δ/νσης Σημάτων όπως περιγράφονται στον τότε Οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σύμφωνα με το Π.Δ. αριθ. 147/2017 ( άρθρο 57).
Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απολαμβάνει νομικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον έλεγχο και καταχώρηση των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων.
Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος.
Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα.
Η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, ψάχνει να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της σημασίας του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΔΕ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ»<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/syggnomi-georgiadi-turkaegean”>«Συγγνώμη» από τον Γεωργιάδη για το «Τurkaegean» -«Θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω» – iefimerida.gr</a></p>