Αναβρασμός επικρατεί εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Η νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πλησιάζει στη Βουλή και το μεγάλο ερώτημα για της – νέας – άρσης ασυλίας.
Αλλαγή πλεύσης από τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ετοιμάζει νέες «φρέσκες» δικογραφίες για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ. Φέρνει προσεχώς στη Βουλή μια λίστα με νέα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις. Και το ερώτημα είναι ένα. Θα γίνει ξανά ψήφισμα για άρση ασυλίας για τους νέους εμπλεκόμενους στην υπόθεση; Αν δε γίνει τότε οι προηγούμενοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι και ριγμένοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ρεπορτάζ θέλει τη Κυβέρνηση σιγά σιγά να αλλάζει ρότα. Να πηγαίνει τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα προς άλλη κατεύθυνση. Η νέα γραμμή θέλει τα βασικά στελέχη μέσα σε αυτά και τον πρωθυπουργό να στέκονται ως ασπίδα στις νέες κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με τις επιλεκτικές διαρροές σε ΜΜΕ και ότι μπορεί να κατηγορηθεί για αμεροληψία.
Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Χριστίνας Κοραή για το newsit.gr αναφέρει πως η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι έντεκα που μπήκαν στη ψηφοφορία για άρση ασυλίας τέθηκαν στην υπηρεσία της δικαιοσύνης. Θα γίνει το ίδιο και με τους επόμενους; Τα πράγματα έχουν μπερδέψει πολύ. Η Κυβέρνηση πίστευε πως η ψήφιση της άρσης ασυλίας για τους έντεκα ήταν και το φινάλε της υπόθεσης. Υπάρχει όμως μπόλικο υλικό ακόμη και πολλά πρόσωπα που έχουν δυναμική παρουσία σε αυτό. Πρόσωπα που ακόμη δεν έχουν βγει στην επιφάνεια και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει στα χέρια της. Δύσκολες καταστάσεις στη Νέα Δημοκρατία την ώρα που βρισκόμαστε στα… προεόρτια προεκλογικής περιόδου.
Το σχόλιο της Χριστίνας Κοραή
«Δύο μέτρα
Οι αντιφάσεις στις αποφάσεις έχει προκαλέσει νέα μουρμούρα στη ΝΔ. Πριν από λίγες ημέρες μπετόν αρμέ η ΚΟ ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας 11 βουλευτών των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στις δικογραφίες της Ευρωπαΐκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν και ήταν διαφορετικές οι περιπτώσεις και κάποιες υποθέσεις πιθανόν να μην φτάσουν στα δικαστήρια και να μπουν στο αρχείο, δεν υπήρξε διαχωρισμός στην αντιμετώπιση τους. Αντίθετα στις περιπτώσεις των δύο υπουργών η απόφαση ήταν να μην γίνει Προανακριτική, γεγονός που κάποιους βουλευτές εκ των 11 τους ενόχλησε. «Άλλοι έχουν ασυλία και άλλοι όχι» δήλωσε στη στήλη ένας εξ αυτών. «Εμείς θα την πληρώσουμε τη νύφη για όλους;», αναρωτήθηκαν δύο ακόμη.
Στροφή 180 μοιρών
Είναι γεγονός ότι σε στροφή 90 μοιρών προχώρησε η ΝΔ. Η αρχική άποψη που επικρατούσε ήταν να αρθούν οι άρσεις ασυλίας όλων των βουλευτών, χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση και να παραπεμφθούν σε Προανακριτική οι πρώην υπουργοί. Αφού δηλώνουν όλοι ότι είναι αθώοι να αποδείξουν την αθωότητα τους στην Δικαιοσύνη. Οι φήμες, όμως, ότι έρχονται κι άλλες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και επομένως θα ξαναμπεί θέμα για νέες άρσεις ασυλίας, ήταν η αφορμή να αντιδράσουν μαζικά οι βουλευτές της ΝΔ διότι αισθάνθηκαν ότι είναι όμηροι σε προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με τις επιλεκτικές διαρροές σε ΜΜΕ και ότι μπορεί να κατηγορηθεί για αμεροληψία. Είχε πάρει το μήνυμα ότι εάν ζητηθούν και νέες άρσεις ασυλίας, η ΚΟ της ΝΔ θα τις καταψηφίσει. Υπερψήφισε, όμως, τις πρώτες 11 και το κουβάρι πολύ έχει μπερδευτεί».