Αν και είναι γνωστό πως όταν μαλώνουν στον βούρκο τα βουβάλια κατά κανόνα την πληρώνουν τα βατράχια, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μακροβούτι στα λασπόνερα μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης.
Οι συνέπειες των φιλοαμερικανικών (σε βαθμό υποτέλειας) επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στην τρέχουσα αντιπαράθεση της αμερικανοΝΑΤΟϊκής «αυτοκρατορίας» με τον υπόλοιπο κόσμο αρχίζουν και γίνονται ορατές, καθώς η χώρα διαλύει παραδοσιακούς ιστούς και δεσμούς επωφελούς (πολιτικής / οικονομικής) συνεργασίας.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε – αντίθετα διακηρύττει έμπρακτα – την προθυμία της να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις αμερικανικές επιδιώξεις σε βάρος της Μόσχας, οι οποίες απέκτησαν «ηθικό» πρόσχημα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Έτσι η Ελλάδα προσφέρει:
– Συστήματα και πυρομαχικά πυροβολικού για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού (σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ) από την πρώτη στιγμή του πολέμου.
– Την κρίσιμη (αμερικανική) βάση στην Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά πολεμικού υλικού.
– «Αστυνομικές» υπηρεσίες στην αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε με την κατάσχεση και τη μεταφορά στις ΗΠΑ του ιρανικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο στην Εύβοια.
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για αυτές τις επιλογές συνοψίζεται στη φράση ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη στους συμμάχους της (δηλαδή στις ΗΠΑ) και θα σταθεί δίπλα τους παρά το όποιο κόστος. Σε δεύτερο – και όχι δημόσια διατυπωμένο – πλάνο η κυβέρνηση δικαιολογεί τις επιλογές της στηριζόμενη στην ελπίδα της εξασφάλισης της αμερικανικής προστασίας από τη δεδομένη τουρκική απειλή.
Τα γεγονότα, ωστόσο, αποδεικνύουν τη σαθρότητα του κυβερνητικού επιχειρήματος καθώς:
– Η χώρα διέρρηξε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις της με τη Ρωσία με σοβαρές ενεργειακές / οικονομικές / πολιτικές συνέπειες. Η Ρωσία (και οι ενεργειακοί της πόροι, όπως και η δύναμή της) θα εξακολουθήσουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως επίσης και οι Έλληνες ομογενείς στην ανατολική Ουκρανία θα παραμείνουν στις εστίες τους (πιθανότατα χωρίς προξενική εκπροσώπηση) υπό ρωσική κυριαρχία…
– Το Ιράν, σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες, με το ρεσάλτο και την κατάληψη δυο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιων στον Περσικό κόλπο, στέλνει μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον μέσω της Αθήνας. Η διάρρηξη και των ελληνο-ιρανικών σχέσεων για χάρη των ΗΠΑ σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ξέχασε» ότι το Ιράν (όπως και η Ρωσία) στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και πως το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που πρόσφερε πετρέλαιο με πίστωση την εποχή της ελληνικής χρεοκοπίας.
Η συμμετοχή (και) αμερικανικών δυνάμεων στη μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση καθώς και η παρότρυνση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο για να επιλυθεί το πρόβλημα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά συνοψίζει πώς εννοεί την υποστήριξη προς την Αθήνα η Ουάσιγκτον.