Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 16 Απριλίου 2026

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Πέμπτη 16 Απριλίου, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, με επίκεντρο τις Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, τρεις αδελφές που μαρτύρησαν για την πίστη τους, ενώ το αναστάσιμο μήνυμα συνεχίζει να κυριαρχεί.

Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα παραμένει περίοδος χαράς και ελπίδας, κατά την οποία η Εκκλησία προβάλλει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι ακολουθίες διατηρούν πανηγυρικό χαρακτήρα και οι πιστοί συνεχίζουν να ανταλλάσσουν το «Χριστός Ανέστη», βιώνοντας το Πάσχα ως μια διαρκή γιορτή.

 

Στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας βρίσκονται οι Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, που έζησαν στα χρόνια των διωγμών και έμειναν ακλόνητες στην πίστη τους, παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια. Η θυσία τους αποτελεί σύμβολο δύναμης και αφοσίωσης.

Ποιους άλλους Αγίους τιμά σήμερα η Εκκλησία

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:

  • Ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου, σύγχρονη μορφή πνευματικότητας και προσφοράς
  • Ο Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης.
  • Ο Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα, που μαρτύρησαν για την πίστη τους.

Η περίοδος αυτή καλεί τους πιστούς να διατηρήσουν ζωντανή τη χαρά της Ανάστασης στην καθημερινότητά τους. Η Εκκλησία υπενθυμίζει ότι το μήνυμα του Πάσχα δεν είναι στιγμιαίο, αλλά διαρκές και καθοριστικό για την πνευματική ζωή.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους γιορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

  • Αγάπιος, Αγάπη.
  • Βασίλισσα.
  • Γαληνός, Γαλήνη.
  • Λεωνίδας, Λεωνιδία.
  • Καλλίς, Κάλλι
  • Νίκη
  • Χαρίσσα.
  • Χιονία, Χιονούλα
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο