Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ακρίβεια: Απλά γίνεται καταγραφή ενώ τα νοικοκυριά αναστενάζουν

Οπως προκύπτει  από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1% (στα αμνοερίφια η αύξηση ήταν της τάξης του 30%), τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1%, η ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%. Αν πάμε δε στην ενέργεια, διαπιστώνουμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 122,6%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 88,8%, τα καύσιμα και λιπαντικά κατά 29%.

• Ολα αυτά έχουν φέρει καταστροφή στους τζίρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες απασχολείται το 85% περίπου των μισθωτών της χώρας. Ερευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι το 61% των καταναλωτών δηλώνει ότι μέσα στον Απρίλιο έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Ταυτόχρονα άλλες έρευνες δεικνύουν ότι ένα ποσοστό 80% έχει σταματήσει τις αγορές προϊόντων ένδυσης και υπόδησης! Ολα αυτά φέρνουν την πραγματική οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ, στο οποίο η συρρίκνωση τζίρου φέρνει τεράστια ζητήματα βιωσιμότητας. Ουσιαστικά έχει εκκινήσει ένας φαύλος κύκλος που φέρνει προ αδιεξόδου πολλές επιχειρήσεις… Στην πράξη αν συνυπολογίσουμε το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της τάξης άνω του 20% που φέρνει στις επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού (αφορά 800.000 περίπου εργαζόμενους) από την 1η Μαΐου, με το αυξημένο κόστος λειτουργίας εξαιτίας των λογαριασμών ρεύματος και καυσίμων, έχουμε τον τέλειο συνδυασμό ώστε από τις αρχές Ιουνίου να καταγραφεί τσουνάμι απολύσεων. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κυβερνητική πρόθεση να αρχίσει να εισπράττει από τις αρχές Ιουλίου και τα ποσά που δόθηκαν τον καιρό της πανδημίας ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

• Μέσα σε όλα αυτά, οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν να παλέψουν και με τη ζήτημα της στέγασης. Η αύξηση στην κατηγορία «στέγαση» ξεπερνά το 35% και έχει επίπτωση στον πληθωρισμό κατά 5%. Την ίδια περίοδο τα οικοδομικά υλικά καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και 200%.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θα περίμενε κάποιος η κυβέρνηση να ανησυχεί και να παρεμβαίνει. Αντ’ αυτού έχουμε απλή καταγραφή της πραγματικότητας. Μόνο στο ζήτημα της διατροφής, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα βασικά είδη διατροφής θα καταγράψουν αύξηση κατά 20% το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, και είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί, το ΙΟΒΕ καταγράφει αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Μάρτιο κατά 46,2%. Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλά το οικονομικό επιτελείο διαρκώς κάνει λόγο για έλλειψη δημοσιονομικού περιθωρίου, αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπιστους, με μόνη παρέμβαση που ίσως κάνει η κυβέρνηση να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε ελάχιστα τρόφιμα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.