Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Σάντσεθ απαντά στον Τραμπ: Λέμε «όχι» στον πόλεμο. Δεν θα αλλάξουμε τις θέσεις μας υπό τον φόβο αντιποίνων

Διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό απηύθυνε ο Πέδρο Σάντσεθ, την επομένη των λεκτικών επιθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του, και επανέλαβε τη σαφή αντίθεση της Μαδρίτης στον πόλεμο.

«Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερις λέξεις: Όχι στον πόλεμο», είπε, απαιτώντας από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες «πριν είναι πολύ αργά».

 

Τόνισε πως αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης και στον πόλεμο στην Ουκρανία και σ’ αυτόν στη Γάζα.

«Δεν πρόκειται να πάρουμε μια θέση που αντιβαίνει στις αξίες και τις αρχές μας, φοβούμενοι αντίποινα από άλλους», δήλωσε ο Σάντσεθ στο διάγγελμα.

«Λέμε όχι στην κατάρρευση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε. «Όχι στην υπόθεση ότι ο κόσμος μπορεί να λύσει τα προβλήματά του μόνο μέσω συγκρούσεων με βόμβες. Όχι στην επανάληψη των λαθών του παρελθόντος… Λέμε όχι στον πόλεμο».

«Θα διακόψουμε τους εμπορικούς δεσμούς με την Ισπανία», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Οβάλ Γραφείο. «Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την Ισπανία».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνέκρινε την αμερικανική επίθεση στο Ιράν με την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, η οποία, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα μόνο δυστυχία και αυξημένη παγκόσμια αστάθεια.

 

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς συνέπειες της «πτώσης του τρομερού καθεστώτος του Αγιατολάχ στο Ιράν», αλλά επέμεινε ότι ήταν βέβαιος «ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη διεθνή τάξη, ούτε σε υψηλότερους μισθούς, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες ή ένα πιο υγιές περιβάλλον».

«Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι περισσότερη οικονομική αβεβαιότητα, αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό εμείς στην Ισπανία είμαστε αντίθετοι σε αυτή την καταστροφή, επειδή καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνήσεις είναι εδώ για να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, όχι για να επιδεινώσουν τη ζωή των ανθρώπων».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο