Αδιάκοποι κραδασμοί καταγράφονται στo Mέγαρο Μαξίμου από τις δημόσιες εμφανίσεις του κ. Δένδια και τις συνεχιζόμενες αιχμές του για την πορεία και τα ποσοστά της Ν.Δ., με τον υπουργό Άμυνας να εμφανίζεται βαθιά ανήσυχος για τη μη αναστρέψιμη φθορά και να σηκώνει ουσιαστικά το γάντι της αμφισβήτησης, με δημόσια ερωτήματα που αγγίζουν ευθέως την πολιτική γραμμή και τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτή τη φορά, από το Αγρίνιο και την κοπή πίτας της τοπικής ΔΕΕΠ της Ν.Δ., ο κ. Δένδιας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εκλογική εικόνα της Ν.Δ., σημειώνοντας με έμφαση:
«Έχω αγωνία μεγάλη βλέποντας τις δημοσκοπικές επιδόσεις όχι της παράταξης, αλλά του κόμματος, με κάτι 2άρια μπροστά, άντε ένα 3 και βλέπω κάποιους να θριαμβολογούν. Και θέλω να σας πω ότι αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, γιατί η παράταξη ιστορικά είχε άλλα ποσοστά, άλλες αναφορές και άλλες αντοχές στην κοινωνία».
«Αν απωλέσουμε τον λαϊκό μας χαρακτήρα, η Νέα Δημοκρατία παύει να έχει λόγο ύπαρξης» υπογράμμισε στη συνέχεια, καθιστώντας με ακόμη πιο σαφή τρόπο το πολιτικό δίλημμα και την αντίφαση που -όπως άφησε να εννοηθεί- βιώνει η κυβερνητική παράταξη.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό κόμμα. Δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα. Δεν είναι κόμμα του κεφαλαίου. Δεν μπορούν να μας ετεροκαθορίζουν. Αν απωλέσουμε τον λαϊκό μας χαρακτήρα, αν απομακρυνθούμε από τις κοινωνικές αναφορές που μας έκαναν μεγάλη παράταξη, τότε η Νέα Δημοκρατία παύει να έχει λόγο ύπαρξης» υποστήριξε ευθέως ο κ. Δένδιας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κατεύθυνση που έχει λάβει η κυβερνητική πολιτική και για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές αρχές της παράταξης.
«Αν σας πω ότι ο Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, σας λέω το αυτονόητο. Αν σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια κυβέρνηση με εξαιρετικούς υπουργούς, σας λέω το αυτονόητο. Όμως αυτά τα τρία κάνουν ένα ετερονόητο. Γιατί δεν είμαστε στα όρια της παράταξης; Γιατί δεν αποτυπώνεται αυτό δημοσκοπικά; Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος» συνέχισε ο κ. Δένδιας σε μια αποστροφή που εύλογα μπορεί να ερμηνευτεί ως ευθεία προειδοποίηση ότι η σημερινή εικόνα του κόμματος δεν συμβαδίζει με την κυβερνητική του ισχύ και ότι απαιτείται αναθεώρηση στρατηγικής.
Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ., ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται ειλικρίνεια, αυτοκριτική και συζήτηση χωρίς ωραιοποιήσεις για το πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε».
Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Δένδιας τοποθετήθηκε και για τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τον διακηρυγμένο στόχο να μετατραπούν σταδιακά οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας «από ένα σύστημα όπλων και ανθρώπων σε μια μηχανή γνώσης, καινοτομίας, επεξεργασίας της πληροφορίας, με ενσωμάτωση στελεχών, με πάρα πολύ ψηλές δυνατότητες και πάρα πολύ υψηλές ικανότητες».
Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η πατρίδα μας «εν αντιθέσει με πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει ζωντανή, υπαρκτή και διακηρυγμένη απειλή και απέναντι σε αυτή την απειλή υπάρχει ένας θεσμός, ο οποίος εγγυάται την ασφάλεια των Ελλήνων, τα όρια της ελληνικής επικράτειας, την κυριαρχία μας, κι αυτός ο θεσμός είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις».