Βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και λένε πως η κυβέρνηση στηρίζει τον λαό (δεν λένε λαό συνήθως, δεν τους αρέσει η λέξη) με μέτρα κατά της ακρίβειας. Άλλες φορές υποστηρίζουν ότι «καλά πάμε» για την περίοδο και να μην γκρινιάζουμε. Κάνουν διαγγέλματα και ρίχνουν δεκάρικους για την «ανάπτυξη» που έρχεται και σε λίγο θα… «εκραγεί».
Τ’ ακούς όλα αυτά και το λιγότερο που μπορείς να πεις είναι το εξής (αν δεν αρχίσεις να χρησιμοποιείς μη «άριστο» λεξιλόγιο):
Σε ποια χώρα ζούνε αυτοί οι τύπου; Πόσο άθλια είναι; Για πόσο νομίζουν ότι θα μας κοροϊδεύουν;
Κι έρχονται τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την πραγματικότητα:
Να τι προκύπτει από τις από τις απαντήσεις που έδωσαν 1.011 Έλληνες στο νέο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022 κι αφορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διάστημα που δεν περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:
Στην Ελλάδα υπάρχει αδυναμία πληρωμών των μηνιαίων λογαριασμών για πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%, έναντι 33% στην ΕΕ).
Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29%, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι 1 στους 2 Έλληνες (49%) δηλώνει αγωνία για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).
Επίσης:
- Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική, το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό σε αυτή την έρευνα για την Ε.Ε.
- Το 85% δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση, το υψηλότερο ποσοστό της έρευνας.
- Παράλληλα, σε ποσοστό 55% πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι χειρότερες, ενώ ένα 22% προβλέπει επιδείνωση.
- 37% εκτιμά ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ίδια ή χειρότερα, ποσοστό που και σε ευρωπαϊκά επίπεδα κυμαίνεται στο 38%.
- Το 99% των Ελλήνων εξέφρασε αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.