Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» η δίκη Λιγνάδη

Φωτιά δεν έχει πάρει μόνο η Ουκρανία. Έχουν πάρει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, όπου μαίνονται οι «μάχες» για τη δίκη του κατηγορούμενου για κατά συρροή βιασμούς, χωρίς να λείπουν βέβαια οι συνήθεις αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Ως γνωστόν, εξάλλου, με κυβερνητική απόφαση είχε τοποθετηθεί, χωρίς προκήρυξη, στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου.

Αποκλεισμός

Με την ενημέρωση να γίνεται με το «σταγονόμετρο» και με τις φήμες περί ειδικής σχέσης του κατηγορούμενου με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα να δίνουν και να παίρνουν στα social media, ξεκίνησε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι συνθήκες αποκλεισμού, ουσιαστικά, σχεδόν όλων των ειδησεογραφικών Μέσων από τη διαδικασία, ήδη έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρκετοί κάνουν λόγο για ιδιαίτερες συνθήκες, υπενθυμίζοντας ότι ο κατηγορούμενος για βιασμούς κατά συρροή τριών ανηλίκων αγοριών και ενός ενήλικα, είχε τοποθετηθεί το 2019 στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πιθανότατα κατόπιν έγκρισης του Μεγάρου Μαξίμου.

Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν τις φήμες που ήθελαν τον κ.Λιγνάδη να κάνει, πριν τις εκλογές του 2019, μαθήματα ορθοφωνίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η φήμη αυτή, πάντως, διαψεύστηκε κατηγορηματικά.

Ωστόσο, κάποια άτομα από τον χώρο του θεάματος συνέχισαν να εκφράζουν αμφιβολίες, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός φαινόταν να τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Δ.Λιγνάδη.

Πόσο μάλλον, αφού τοποθετήθηκε με… απευθείας ανάθεση στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, ενώ ο κ.Μητσοτάκης, εν μέσω της πρώτης «σκληρής» καραντίνας στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, πήγε να παρακολουθήσει πρόβα του κ.Λιγνάδη, και εκείνο το καλοκαίρι μετέβη στον Επίδαυρο για να παρακολουθήσει την παράσταση του.

Φταίει ο κορονοϊός

Ωστόσο, λάδι στη φωτιά των σεναρίων έριξε η απόφαση της έδρας να καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης. Συγκεκριμένα, για λόγους προστασίας της… δημόσιας υγείας, στην αίθουσα μπορούν να είναι διαπιστευμένοι μόνο δύο δημοσιογράφοι, με άγνωστα τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγησαν. Γεγονός που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην ενημέρωση και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου.

Η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «ανοίγει» την χώρα, θέλοντας να προβάλλει την εικόνα ότι «τελειώνουμε με τον κορονοϊό». Ωστόσο, στην περίπτωση της δίκης, αν και κάλλιστα θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα προστασίας, χωρίς αποκλεισμούς ΜΜΕ, δεν έγινε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάτι που εύλογα ενισχύει τις υποψίες για άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις στην -κατά τα λοιπά- «ανεξάρτητη», Δικαιοσύνη. Μένει, λοιπόν, να φανεί αν η δίκη του πρώην καλλιτεχνι

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.