Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τελικά αρκεί ένα μήλο την ημέρα;

Μήπως έχουμε πάρει περισσότερο κυριολεκτικά απ’ όσο θα έπρεπε το «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Όλοι έχουμε μεγαλώσει τρώγοντας μήλο σχεδόν υποχρεωτικά για να αποφύγουμε τον γιατρό και σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρεθούμε, η διάσημη φράση είναι γνωστή και οικεία. Σίγουρα, λοιπόν, κάτι κάνει καλά το μήλο στον οργανισμό μας, αλλά αρκεί για να κρατήσει την υγεία μας σε άριστη κατάσταση; Ας ξετυλίξουμε την αλήθεια πίσω από το μήλο και τη διατροφική του δύναμη.Το μήλο ως σύμβολο υγείας
Το μήλο δεν είναι απλά ένα φρούτο που ταιριάζει πολύ στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, είναι μια τροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως η C, αντιοξειδωτικά και μια σειρά από μικροστοιχεία που βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονών και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι φυτικές ίνες του, κυρίως η πηκτίνη, δρουν ως «καθαριστής» του πεπτικού συστήματος, μειώνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στον κορεσμό, περιορίζοντας τα τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα.

Ένα μήλο την ημέρα: Υπερεκτιμημένο ή πραγματικά επαρκές;
Η αλήθεια είναι ότι ένα μόνο μήλο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολυδιάστατα – κάθε είδος προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Ένα μήλο μπορεί να μας δώσει φυτικές ίνες και βιταμίνη C, αλλά δεν παρέχει πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα ή αρκετά άλλα μικροθρεπτικά. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ένα μήλο είναι ωραία αρχή, αλλά δεν φτάνει για να «καλύψει» όλες τις ανάγκες. Όπως και κανένα φρούτο από μόνο του, ακόμη κι αν το τρώμε καθημερινά.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
Το μήλο περιέχει φλαβονοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και επιταχύνουν τη γήρανση. Με άλλα λόγια, το μήλο λειτουργεί ως μια μικρή, καθημερινή ασπίδα για τα κύτταρά μας. Όμως, για να επωφεληθούμε πλήρως από τα αντιοξειδωτικά, χρειάζεται ποικιλία στη διατροφή. Άλλα φρούτα, όπως τα μούρα, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια, περιέχουν διαφορετικά φλαβονοειδή που συμπληρώνουν αυτά του μήλου.

Η ψυχολογία πίσω από το μήλο
Δεν είναι μόνο η βιοχημεία που κάνει το μήλο δημοφιλές -υπάρχει και ένα ψυχολογικό στοιχείο: μας κάνει να νιώθουμε ότι προσέχουμε τον εαυτό μας. Η πράξη του να τρώμε ένα φρούτο καθημερινά συνδέεται με μια αίσθηση αυτοφροντίδας. Το μήλο, λοιπόν, είναι μικρό αλλά ηθικά ισχυρό, μια νίκη πάνω στις καθημερινές λιγούρες. Είναι, λοιπόν, σίγουρα ένα καλό ξεκίνημα, αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να καλύψει όλες τις διατροφικές μας ανάγκες. Σκεφτείτε το έτσι: ένα μήλο την ημέρα μπορεί να μας χαρίσει οφέλη, αλλά για να κρατηθούμε πραγματικά μακριά από γιατρούς, χρειαζόμαστε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και έναν τρόπο ζωή που μας φροντίζει μέσα κι έξω.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο