Επικαλείται παραβίαση δικαιωμάτων και έλλειψη πρόσβασης σε κρίσιμα έγγραφα – Αναλυτικά το υπόμνημα που κατέθεσε
Με υπόμνημα που απέστειλε προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Γιώργος Ξυλούρης γνωστοποιεί την απόφασή του να μην παραστεί στη διαδικασία, επικαλούμενος το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης, καθώς και την έλλειψη πρόσβασης σε κρίσιμα έγγραφα που φέρονται να τον αφορούν.
Στο υπόμνημά του προς την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Ξυλούρης αναφέρει ότι κλήθηκε με την υπ’ αριθμ. 75/11-11-2025 κλήση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 213 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υποστηρίζει όμως ότι, το τελευταίο διάστημα, έχει υπάρξει μαζική διαρροή εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης, στα οποία εμφανίζεται ως ύποπτος ή κατηγορούμενος για σειρά αδικημάτων σχετικά με την υπό εξέταση υπόθεση, χωρίς ο ίδιος να έχει πρόσβαση στα επίμαχα στοιχεία. Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δημοσιοποιηθεί και πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο οποίο επίσης –παρά σχετικό αίτημά του– δεν έχει λάβει γνώση.
Η επίκληση του δικαιώματος σιωπής και της νομολογίας του ΕΔΔΑ
Ο κ. Ξυλούρης επισημαίνει ότι η κλήση του ως μάρτυρα θα τον υποχρέωνε, λόγω του καθήκοντος μαρτυρίας και αλήθειας, να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα μπορούσαν να θίξουν το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, παραβιάζοντας έτσι:
- το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ,
- το άρθρο 104 παρ. 1 και 3 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,
- και το άρθρο 223 παρ. 4 ΚΠΔ.
Παραθέτει επίσης σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Funke, Murray, J.B., Becles, Kansal, Allan, Weh), επισημαίνοντας ότι η νομολογία έχει διαχρονικά κατοχυρώσει το δικαίωμα του ύποπτου ή κατηγορουμένου να μην εξαναγκαστεί να συνεισφέρει στην αυτοενοχοποίησή του.
Όπως αναφέρει, η δημόσια κατάθεσή του στην Επιτροπή θα δημιουργούσε βέβαιη βλάβη στο δικαίωμά του να μην υποχρεωθεί να παράσχει μαρτυρία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εις βάρος του σε μελλοντική ποινική διαδικασία.
Η τελική δήλωση: «Δεν θα παραστώ»
Καταλήγοντας, ο κ. Ξυλούρης δηλώνει ότι:
«Δεν θα παραστώ κατά τη σχετική διαδικασία, κάνοντας χρήση των ανωτέρω ρητά προβλεπόμενων δικαιωμάτων μου».
Το υπόμνημα φέρει ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2025 και υπογράφεται από τον ίδιο.
Η ΝΔ τον στέλνει στον εισαγγελέα
Η απόφασή του να μην παραστεί προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που με επιστολή τους ανακοινώνουν ότι τον παραπέμπουν ουσιαστικά στον εισαγγελέα. Από την πλευρά τους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη βίαιη προσαγωγή του στην Εξεταστική.