Η Τουρκία θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο την επόμενη χρονιά, ενώ η Αυστραλία θα συντονίσει τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων στο πλαίσιό της
Στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP31 αφού η Αυστραλία απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση της ετήσιας εκδήλωσης υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών.
Με βάση συμβιβαστική συμφωνία που ανακοίνωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σήμερα, η Τουρκία θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο την επόμενη χρονιά, ενώ η Αυστραλία θα συντονίσει τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων στο πλαίσιό της.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η φετινή σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP30 στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, το δικαίωμα να φιλοξενήσουν την COP το 2026 είχε μια ομάδα χωρών από τη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και άλλες περιοχές.
Οι δυο χώρες, που διεκδικούσαν από το 2022 τη φιλοξενία της συνόδου κι αρνούνταν να υπαναχωρήσουν, σύναψαν καταρχήν συμφωνία για τη διοργάνωση της COP31 στην Τουρκία και προπαρασκευαστικές συνομιλίες στον Ειρηνικό και στην Αυστραλία, με την τελευταία να προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις, εξήγησε ο κ. Αλμπανέζι.
Έτσι, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Αυστραλίας, Κρις Μπόουεν, αναμένεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στη σύνοδο κορυφής στην Αττάλεια της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2026.
Ο καταμερισμός καθηκόντων πάντως θα ήταν πολύ ασυνήθιστος.
Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Μπόουεν και του Τούρκου υπουργού για το κλίμα, Μουράτ Κουρούμ, στο πλαίσιο της διάσκεψης Cop30.
«Αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι μεγάλη νίκη για την Αυστραλία όσο και για την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός στη δημόσια ραδιοφωνία του ABC.
Οι δυο χώρες έχουν πλέον στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να προετοιμαστούν για τη σύνοδο.
Δυσαρέσκεια στον Ειρηνικό
Προσωπικότητες των νησιών του Ειρηνικού κατήγγειλαν πάντως την απόφαση της Αυστραλίας να παραιτηθεί, προς όφελος της Τουρκίας, από τη συνδιοργάνωση της COP της επόμενης χρονιάς μαζί με πολλά απ’ αυτά τα νησιωτικά κράτη που πλήττονται από την κλιματική απορρύθμιση.
«Είμαστε όλοι δυσαρεστημένοι. Και απογοητευμένοι που τελειώνει μ’ αυτό τον τρόπο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Παπούα-Νέας Γουινέας Τζάστιν Τκατσένκο.
Η Αυστραλία είχε επιμείνει να φιλοξενήσει την COP31 το 2026 μαζί με τους γείτονές της, που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων και τις καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τελικά όμως υποχώρησε.
«Οι χώρες του Ειρηνικού θα πρέπει να επανεξετάσουν σοβαρά τη σχέση τους με την Αυστραλία», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπικενιμπέ Παενιού, πρώην πρωθυπουργός του αρχιπελάγους του Τουβαλού, ένα μέρος του οποίου έχει ήδη κατακλυσθεί εξαιτίας της ανόδου των υδάτων.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι, μέχρι το τέλος του αιώνα, τα νησιά του Τουβαλού δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα.
«Ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην Τουρκία, οι κάτοικοι του Ειρηνικού συνεχίζουν να δίνουν κάθε ημέρα μάχη για την ασφάλεια των νησιών μας», λέει η Σουλουάφι Μπριάνα Φρουεάν, η οποία δίνει μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος στη Σαμόα.
Ο Τζάστιν Τκατσένκο επέκρινε συνολικά τη διαδικασία. «Τι κατάφερε η COP στη διάρκεια των ετών; Τίποτα», δήλωσε. «Δεν είναι παρά ένα φεστιβάλ συζητήσεων που δεν κάνει τους μεγάλους ρυπαντές να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο υπουργός.
Τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού είχαν σχεδόν όλα εκφράσει τον ενθουσιασμό τους για την προοπτική να διοργανώσει την COP η Αυστραλία.
«Το να κάνουμε να έρθει η COP στον Ειρηνικό θα επέτρεπε στον κόσμο να δει την κρίση, αλλά και τις πραγματικές λύσεις, τοπικές και προσαρμόσιμες, που τα νησιά μας προτείνουν», είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος του Παλάου Σουρέιντζελ Γουίπς Τζούνιορ.