Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Γκούσταφ Κλιμτ: Το πορτρέτο που «έγραψε» ιστορία πωλήθηκε για 236,4 εκατ. δολάρια

Το «Πορτρέτο της Ελισάβετ Λέντερ» του Γκούσταφ Κλιμτ έγινε το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, συνδέοντας την καλλιτεχνική αξία με μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Γκούσταφ Κλιμτ, το «Πορτρέτο της Ελισάβετ Λέντερ», πωλήθηκε την Τρίτη στο Sotheby’s της Νέας Υόρκης έναντι 236,4 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από έναν 20λεπτο πλειοδοτικό πόλεμο μεταξύ έξι αγοραστών. Το έργο αυτό ήταν μέρος μιας συλλογής πέντε έργων του Κλιμτ που συγκέντρωσαν συνολικά 392 εκατ. δολάρια. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε.

Το πορτρέτο απεικονίζει την Ελισάβετ Λέντερ, κόρη του κύριου προστάτη του Κλιμτ, μέλους μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Βιέννης. Το ζωγραφικό έργο, ύψους 1,8 μέτρου, παρουσιάζει τη νεαρή κοπέλα ντυμένη με ρούχα εμπνευσμένα από την κινεζική κουλτούρα, μπροστά σε ένα μπλε ταπισερί με ασιατικά μοτίβα. Η εικόνα καταγράφει τη λαμπερή ζωή της οικογένειας Λέντερ πριν την προσάρτηση της Αυστρίας από τους Ναζί το 1938.

Η ιστορία πίσω από το πορτρέτο έχει ιδιαίτερο δραματικό βάρος: όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη Βιέννη και άρχισαν να λεηλατούν τις συλλογές της οικογένειας, τα πορτρέτα της Λέντερ σώθηκαν, καθώς θεωρήθηκαν «πολύ εβραϊκά» για να αξίζουν κλοπή. Για να διασφαλίσει τη ζωή της, η Ελισάβετ ισχυρίστηκε στους Ναζί ότι ο Κλιμτ, που δεν ήταν Εβραίος και είχε πεθάνει το 1918, ήταν ο πατέρας της – ένας ισχυρισμός που τη βοήθησε να παραμείνει ασφαλής μέχρι το θάνατό της το 1944.

Το έργο είναι ένα από τα μόλις δύο πλήρη πορτρέτα του Κλιμτ που παραμένουν σε ιδιωτική κατοχή, καθιστώντας το συλλεκτικό και ιστορικά πολύτιμο. Η προηγούμενη ιδιοκτησία του ανήκε στον δισεκατομμυριούχο Λέοναρντ Α. Λόντερ, κληρονόμο της εταιρείας καλλυντικών Estée Lauder, ο οποίος απεβίωσε φέτος σε ηλικία 92 ετών.

Με την πώληση αυτή, το «Πορτρέτο της Ελισάβετ Λέντερ» κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, μετά το αμφιλεγόμενο «Σαλβατόρ Μούντι», που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το πορτρέτο, ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα επενδυτικό κομμάτι· είναι και ένα συγκινητικό σύμβολο ιστορίας, επιβίωσης και τέχνης που σώζει ζωές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο