Μπορεί ο πληθυσμός της Ελλάδας να καταρρέει και μάλιστα θεαματικά κανείς όμως δεν τολμά να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ανάσχεση του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου που συνιστά υπαρξιακή απειλή για τον τόπο.
Όσοι μιλούν για το φαινόμενο κινούνται διαπιστωτικά ενώ αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή του δηλαδή η κυβέρνηση απλά απέχει. Οι προειδοποιήσεις πλέον δεν φτάνουν ούτε αρκούν.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης και αυτός ακόμη βρίσκεται στην διαπιστωτική φάση. Μιλώντας στις αρχές Νοεμβρίου στο στο 21ο Athens Tax Forum 2025 είπε ότι «το στεγαστικό και το δημογραφικό είναι δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Δυστυχώς όμως ο χρόνος έχει πλέον παρέλθει και τίποτα δεν πρόκειται να αναστρέψει την κατάρρευση του πληθυσμού. Ούτε οι διαπιστώσεις ούτε οι «προκλήσεις» που θα μείνουν ακριβώς αυτό «προκλήσεις» και τίποτα; άλλο.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης του ΟΟΣΑ, για τη Δυναμική των Πληθυσμών, Άρης Αλεξόπουλος περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο Α.Αλεξόπουλος τόνισε ότι «γεννάμε λιγότερο, ζούμε περισσότερο και μετακινούμαστε περισσότερο», περιγράφοντας μια πραγματικότητα που ήδη επηρεάζει την αγορά εργασίας.
Όπως υπογράμμισε ότι ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας, ηλικίας 15 έως 64 ετών, θα μειωθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050.
«Σήμερα είμαστε στα 6,6 εκατομμύρια. Το 2050 θα είμαστε 30% λιγότεροι», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσες οικονομικές αλλά και εθνικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν ενισχυθεί η παραγωγικότητα και το εργατικό δυναμικό, η χώρα κινδυνεύει να καταγράψει μείωση στο ΑΕΠ κατά 15%.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέδειξε και το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στην ελληνική αγορά. Όπως είπε:
«Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό σε ποσοστό 75%». «Ενώ πριν την πανδημία είχαμε έναν άνεργο για μια κενή θέση, σήμερα έχουμε έναν άνεργο για δέκα κενές θέσεις». Σημείωσε ότι πολλοί άνεργοι είτε δεν θεωρούν ελκυστικές τις διαθέσιμες θέσεις είτε δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και δεξιότητες.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ειδικότητες όπως υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων και χειριστές κλαρκ παρουσιάζουν σοβαρό έλλειμμα. «Έμφυλος και ηλικιακός ρατσισμός στις προσλήψεις» Ο κ. Αλεξόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Βέβαια να σημειωθεί ότι η δημογραφική κατάρρευση δεν θα έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις αλλά πρωτίστως εθνικές γιατί με οικονομική καθίζηση τίποτα δεν θα μπορέσει να στηριχθεί ούτε καν η άμυνα.