Το νέο φιλμ του Πολ Τόμας Άντερσον με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, One Battle After Another, προβλέπεται να καταγράψει ζημίες 100 εκατ. δολαρίων, ενώ και άλλες ταινίες με υψηλό budget, όπως The Smashing Machine, αποτυγχάνουν στο ταμείο. Η μετα-COVID εποχή έχει αλλάξει για πάντα τους κανόνες του κινηματογράφου.
Κάθε Δευτέρα, ο ιδιοκτήτης κινηματογράφου από τη Βιρτζίνια, Μαρκ Ο’Μίρα, παρακολουθεί με αγωνία τις εισπράξεις των νέων ταινιών. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο δεν υπήρχε τίποτα για να γιορτάσει: ορισμένα από τα πιο πολυσυζητημένα οσκαρικά φαβορί κατέρρευσαν εμπορικά.
To Smashing Machine της A24, βιογραφία του MMA fighter Mark Kerr με τον Dwayne Johnson, «πέθανε πολύ γρήγορα», όπως λέει ο Ο’Μίρα. Παρομοίως, η κωμωδιοδραματική Roofman με τον Channing Tatum απέτυχε να τραβήξει κοινό, αποκομίζοντας μόλις 8 εκατ. δολάρια στο ντεμπούτο της. Το μιούζικαλ Kiss of the Spider Woman, με προϋπολογισμό 34 εκατ., με την Jennifer Lopez, έβγαλε μόλις 850.000 δολάρια.
Ακόμη και το φιλόδοξο έργο του Πολ Τόμας Άντερσον, One Battle After Another, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, δυσκολεύτηκε να ξεφύγει από τη μέση. Παρά το παγκόσμιο box office των 140 εκατ. δολαρίων, η ταινία χρειάζεται περίπου 300 εκατ. για να ισοσκελίσει τα έξοδα. Η Warner Bros. δαπάνησε πάνω από 130 εκατ. για παραγωγή και 70 εκατ. για προώθηση, ενώ ο ντι Κάπριο παίρνει ποσοστό από τις εισπράξεις πριν η εταιρεία καλύψει τα έξοδα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή box office Shawn Robbins, οι «prestige» ταινίες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν το αίσθημα FOMO στους θεατές. Ο κόσμος έχει πλέον συνηθίσει να περιμένει τη διανομή στο streaming, ιδιαίτερα για ταινίες χωρίς σούπερ ήρωες ή μεγάλες εκρήξεις.
Αν και το Roofman κινήθηκε με χαμηλό κόστος (19 εκατ.), οι απώλειες του One Battle εκτιμώνται στα 100 εκατ., παρά το πιθανό οσκαρικό ενδιαφέρον που μπορεί να προσδώσει αξία στην Warner Bros. πέρα από τα ταμεία.
Για την A24, η αποτυχία του Smashing Machine υπογραμμίζει τους κινδύνους της νέας στρατηγικής της: υψηλότερα budgets σημαίνουν μεγαλύτερες ζημίες, ακόμα και αν πωληθούν δικαιώματα σε ξένες αγορές.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι στούντιο θα συνεχίσουν να επενδύουν σε ταινίες για ενήλικες, αλλά παραδέχονται ότι η αγορά έχει αλλάξει: οι θεατές επισκέπτονται τους κινηματογράφους σπάνια και προτιμούν ασφαλείς επιλογές, όπως sequels και franchises, μειώνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας για νέες, πρωτότυπες παραγωγές.