Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ελπίζουν σε αναθέρμανση της οικοδομής στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ

Έκλεισε οριστικά το ζήτημα που είχε προκύψει με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων.

Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει πάλι η οικοδομή και άρα θα υπάρξουν νέες οικοδομές με την προοπτική να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Αν και η πλήρης γνωμοδότηση αναμένεται να δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα, έχει γίνει εντούτοις γνωστό ότι προβλέπεται, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικός προέλεγχος πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς και σαφής καθορισμός του ύψους του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, της διαδικασίας καταβολής του και των υπόχρεων.

Η γνωμοδοτηση αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρομο για τη νομιμοποίηση των «πράσινων» κτιρίων που χτίστηκαν με τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κώδικα εφόσον πληρειται η βασική προϋπόθεση της περιβαλλοντικής προεκτίμησης.

Το σίγουρο είναι πως με το Προεδρικό Διάταγμα ξεκαθαρίζει πλέον το θολό τοπίο ως προς τη χρήση κινήτρων του ΝΟΚ, επηρεάζοντας θετικά την οικοδομική δραστηριότητα, ακόμη και σε έργα που είχαν ξεκινήσει νόμιμα έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας, όπως έγινε γνωστό, αποφάνθηκαν ότι το σχέδιο του ΠΔ είναι μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έχουν ήδη εκδοθεί.

Πάντως αυτό οφείλεται και στον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου που -έχοντας στο πλευρό του τους μπαρουτοκαπνισμένους Ταγαρά και Μπακογιάννη- ενήργησε άμεσα για να ξεκολλήσει την οικοδομή, αν και η εν λόγω ηγεσία ήταν πολύ φρέσκια ακόμη στο τιμόνι του υπουργείου, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί το θέμα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο