Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Διαδρομές κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα: 5+1 στάσεις που πρέπει να κάνετε

Ανακαλύψτε την οινική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας μέσα από ένα δρομολόγιο που συνδέει ιστορικά οινοποιεία, σύγχρονες εγκαταστάσεις και γαστρονομικές εμπειρίες, από τα ορεινά του Μετσόβου έως τους αμπελώνες της Νάουσας.

Η Βόρεια Ελλάδα προσφέρει μοναδικές διαδρομές για τους λάτρεις του κρασιού και της τοπικής παράδοσης. Από ορεινά τοπία και ιστορικούς αμπελώνες έως σύγχρονες υποδομές και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, οι περιοχές αυτές συνδυάζουν φυσική ομορφιά, ιστορία και γαστρονομία. Kι αν θέλετε να τη γνωρίσετε καλύτερα μέσα από την οινική της διάσταση, το δρομολόγιο που ακολουθεί θα σας τη συστήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Κατώγι Αβέρωφ – Οινοποιείο και Κτήμα (Μέτσοβο)
Στους πρόποδες της Πίνδου, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το Κατώγι Αβέρωφ, το ιστορικό οινοποιείο που έφερε το Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, μέσα από το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ξεναγηθείτε στη μοναδική διαδρομή του κτήματος, που συνδυάζει δεκαετίες αμπελουργικής παράδοσης με τη σύγχρονη καινοτομία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη μελέτη και ανάδειξη γηγενών ποικιλιών και του τοπικού δυναμικού της περιοχής. Με εμβληματικές ετικέτες όπως το Κατώγι Αβέρωφ, που παραμένουν σημείο αναφοράς για τους φίλους του κρασιού εδώ και δεκαετίες, το κτήμα έχει χτίσει μια διεθνή φήμη που στηρίζεται τόσο στην ποιότητα, όσο και στη συνέπεια της παραγωγής του. Παράλληλα, με τις υποδομές του για φιλοξενία και οινοτουρισμό, αποτελεί σήμερα έναν ζωντανό προορισμό που υποδέχεται επισκέπτες και wine lovers από όλο τον κόσμο. Για τη διαμονή σας εκεί, το πέτρινο Ξενοδοχείο του Κατωγιού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας, όπου η ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και η αυθεντική ατμόσφαιρα συνδέουν τον επισκέπτη με την ιστορία του κρασιού.

Κτήμα Καρανίκα – Λεβαία Φλώρινας
Το Κτήμα που έχει γίνει διεθνώς γνωστό για τα αφρώδη κρασιά του, παραγόμενα με την παραδοσιακή méthode traditionnelle. Ιδρυμένο από τον Laurens M. Hartman-Καρανίκα και τη σύζυγό του Annette van Kampen, το κτήμα αποτελεί παράδειγμα πάθους και αφοσίωσης στην ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών Ξινόμαυρου, Ασύρτικου και Λημνιώνα.

Στάση στο Αμύνταιο – «Merlot» Wine Resto Bar
Μια πιο μοντέρνα πλευρά της εστίασης αναδεικνύεται στο κομψό wine resto bar του Αμυνταίου, όπου ελληνικά tapas και κρασί συνδυάζονται με έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς.

Κτήμα Άλφα – Αμύνταιο
Το Κτήμα Άλφα είναι ένα από τα πλέον οργανωμένα και καινοτόμα οινοποιεία της χώρας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, οι οποίοι επέλεξαν το Αμύνταιο για το δυναμικό του terroir και τη δυνατότητα ανάδειξης του Ξινόμαυρου και άλλων ποικιλιών διεθνούς κύρους. Με εκτεταμένους αμπελώνες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το κτήμα ακολουθεί μια ολιστική φιλοσοφία που ξεκινά από το αμπέλι και ολοκληρώνεται στο ποτήρι. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα για το πώς η σύγχρονη τεχνολογία και η αφοσίωση στην ποιότητα μπορούν να αναδείξουν τον αμπελώνα του Αμυνταίου σε διεθνές επίπεδο.

Αρκτούρος – Καταφύγιο Αρκούδας, Νυμφαίο
Μια στάση πέρα από τον κόσμο του κρασιού που αξίζει να κάνετε, είναι στο καταφύγιο του «Αρκτούρου», για να γνωρίσετε το έργο της μη κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη. Το καταφύγιο στο Νυμφαίο αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας.

Κτήμα Κυρ Γιάννη – Νάουσα
Το εμβληματικό Κτήμα Κυρ Γιάννη στη Νάουσα, που ιδρύθηκε το 1968 από τον Γιάννη Μπουτάρη είναι must για να ολοκληρώσετε το οινικό σας ταξίδι στον Βορρά. Οι πρώτες φυτεύσεις Ξινόμαυρου στο Γιαννακοχώρι αποτέλεσαν την αφετηρία για την αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Νάουσας και άνοιξαν τον δρόμο για την καθιέρωση της ποικιλίας ως εθνικού θησαυρού με διεθνή αναγνώριση. Εκεί θα περιηγηθείτε στους αμπελώνες και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, θα δοκιμάσετε εμβληματικές ετικέτες που φέρουν τη σφραγίδα του κτήματος και μπορείτε να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας με γεύμα στο βραβευμένο εστιατόριο του κτήματος. Ένα μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση Green Award, που συνδυάζει τους οίνους Κυρ Γιάννη με υψηλή γαστρονομία με βιώσιμες πρακτικές, επισφραγίζοντας την ιστορία και τη διεθνή φήμη του Κτήματος ως σημείο αναφοράς για οινόφιλους από όλο τον κόσμο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο