Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισκέπτεται το ανατολικό μέτωπο, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντιμετωπίζουν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.
Ξεκινώντας τη Δευτέρα, η διήμερη επίσκεψη του Μπορέλ στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί για να δείξει πολιτική στήριξη στον Κίεβο, σύμφωνα με αναλυτές.
«Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κρίση και η λύση είναι ευρωπαϊκή. Σε αυτό το πλαίσιο, από αυτή την άποψη, είναι πολύ, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών θεσμών αφιέρωσε το πρώτο ταξίδι της χρονιάς στο Κίιβ και στην πρώτη γραμμή του μετώπου», λέει ο Κιρίλ Μπρετ, από το Ινστιτούτο Ντελόρ στο Παρίσι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπορέλ διαμαρτυρήθηκε που η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ξεκινούν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την αποκλιμάκωση της κρίσης την ερχόμενη Κυριακή.
Αλλά ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Μόσχα φαίνεται να επιθυμούν να εμπλακούν οι Βρυξέλλες σε αυτό το θέμα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί νέα μέλη στα ανατολικά του, και ιδιαίτερα όχι την Ουκρανία. Και αν ελπίζει να πάρει τέτοιες διαβεβαιώσεις, χρειάζεται τον Τζο Μπάιντεν.
«Βασικά, η προσδοκία μου από αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι θα αποτύχουν, διότι η προϋπόθεση αυτών των διαπραγματεύσεων, όπως διατυπώθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση, είναι εντελώς απαράδεκτη και ουσιαστικά ισοδυναμεί με τελεσίγραφο», σχολίασε ο Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ, από το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες.
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν πραγματικά αποτύχουν, η Ουάσινγκτον θέλει να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία – και για να τις εφαρμόσει, θα χρειαστεί την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων.
Αλλά για το πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα τη Ρωσία, η Ευρώπη είναι διχασμένη.