Η πρώτη μάχη της ΕΕ για το 2022 έχει ένα όνομα: ταξινομία. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίσει “πράσινη” την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στο πολυαναμενόμενο σύστημα πράσινης σήμανσης για τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες μεταξύ των χωρών.
Οι ακτιβιστές του κλίματος λένε ότι η απόφαση αυτή δίνει ένα λάθος μήνυμα στην αγορά, επειδή κάνει την πυρηνική ενέργεια να μοιάζει με λύση και το φυσικό αέριο με μεταβατικό καύσιμο, και κανένα από τα δύο δεν αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή.
«Η πυρηνική ενέργεια, είναι κάτι περισσότερο από τα τοξικά απόβλητα και το γεγονός ότι δεν έχουμε λύση για την αποθήκευσή τους. Είναι, φυσικά, η εξόρυξη ουρανίου και η χρήση του ουρανίου», εξήγησε στο Euronews η διευθύντρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Greenpeace, Μάγκντα Στοζκίεβιτς.
Η ταξινόμηση, όπως ονομάζεται, διχάζει τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ισχυρότερη υποστήριξη στην Επιτροπή προέρχεται από τη Γαλλία και την Πολωνία. Η πιο σφοδρή αντίθεση προέρχεται από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισπανία.
«Είναι επίσης το οικονομικό κόστος. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι πολύ δαπανηρές. Και η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ δαπανηρή, και γι’ αυτό κανείς δεν θα την κατασκεύαζε με εντελώς ιδιωτικά χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις την υποστηρίζουν. Αλλά θα κλειδώσει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, αντί να είναι μια μετάβαση, θα είναι απλά ένα πισωγύρισμα».
Τώρα οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έλαβαν αυτή την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για να εκφέρουν τη γνώμη τους. Οι ΜΚΟ επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί δημόσια διαβούλευση. Για να αντιταχθεί η απόφαση της Επιτροπής, χρειάζεται τουλάχιστον 20 χώρες που να εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
«Δεν νομίζω ότι είναι χαμένη μάχη. Έχει την υψηλή πλειοψηφία που απαιτείται, αλλά δεν είναι χαμένη μάχη», μας λέει η ακτιβίστρια.
Η ΕΕ στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.