Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, μετέτρεψε την τεχνολογία σε καμβά και το αποτέλεσμα ετοιμάζεται να περάσει από τις οθόνες στις αίθουσες δημοπρασιών.

Η Yessica Marks, επικεφαλής του τμήματος χαρακτικών του Sotheby’s, χαρακτήρισε το γεγονός «άνευ προηγουμένου», σημειώνοντας ότι σε σχεδόν μία δεκαετία ο οίκος έχει πουλήσει μόλις 24 έργα iPad του Χόκνεϊ.

Η σειρά γεννήθηκε όταν ο Χόκνεϊ, έχοντας αφήσει τον ήλιο του Μπέβερλι Χιλς για το Μπρίτλινγκτον της βόρειας Αγγλίας, αναζήτησε έναν τρόπο να αποτυπώσει την άνοιξη χωρίς να παγώνει στο ύπαιθρο. Το iPad, που είχε μόλις κυκλοφορήσει τότε, έγινε η λύση: «Είναι ένα εξαιρετικό μέσο· μπορείς να είσαι απίστευτα λεπτός με τις διαφανείς στρώσεις. Ο Τέρνερ θα το λάτρευε», είχε πει ο ίδιος.

Τα έργα, έντονα σε χρώμα και γεμάτα ζωή, εκτίθενται συχνά ως παραδείγματα της σχέσης του Χόκνεϊ με την τεχνολογία – από το φωτοαντιγραφικό και το φαξ μέχρι το Photoshop. Όπως σημειώνει ο Sotheby’s, οι περισσότεροι συλλέκτες δύσκολα αποχωρίζονται τέτοιες εκτυπώσεις, κάτι που καθιστά αυτή τη δημοπρασία ακόμη πιο σημαντική.
Οι τιμές εκκίνησης κυμαίνονται από 80.000 έως 180.000 λίρες, με το συνολικό χαμηλότερο εκτιμώμενο ποσό να φτάνει τα 1,7 εκατ. λίρες. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, με τα βλέμματα του κόσμου της τέχνης στραμμένα στο Λονδίνο.