Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τελικά είναι οι ρυζογκοφρέτες υγιεινό σνακ;

Είτε σκέτες, είτε παίρνοντας τη θέση του ψωμιού σε σνακ, οι ρυζογκοφρέτες έγιναν πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους και τις θερμίδες τους. Είναι, όμως, τα πράγματα τόσο απλά;

Στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας και της αυξανόμενης ενασχόλησης με την υγιεινή διατροφή, συχνά εμφανίζονται τροφές που θεωρούνται σχεδόν «ιδανικές» και μας προστίθενται αυτόματα στη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Οι ρυζογκοφρέτες, οι λεπτές, τραγανές «φρυγανίτσες» από φουσκωμένο ρύζι, είναι μια από αυτές, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους. Με υφή που θυμίζει λίγο… αφρολέξ και βασικά συστατικά το ρύζι και το αλάτι, μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον γεύσεις όπως βότανα (ρίγανη), φρούτα (φράουλα) ή γλυκαντικά και φυτικά λίπη για σοκολατένιες ή γιαουρτένιες επικαλύψεις. Να πούμε ότι η χαρακτηριστική τραγανή και αφρώδης υφή τους οφείλεται στη μέθοδο παραγωγής τους. Οι κόκκοι ρυζιού υγραίνονται ελαφρά και στη συνέχεια υποβάλλονται σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Όταν η πίεση πέφτει απότομα, το νερό μέσα στους κόκκους μετατρέπεται σε ατμό, προκαλώντας ένα «φούσκωμα» που δημιουργεί αέρα μέσα στο ρύζι. Στο τελικό στάδιο, οι φουσκωμένοι κόκκοι πιέζονται ελαφρά για να πάρουν το σχήμα της γκοφρέτας και στεγνώνονται για σταθερότητα. Αυτή η διαδικασία δίνει στις ρυζογκοφρέτες την αίσθηση ενός πολύ ελαφρού, «αέρινου» σνακ, που φαίνεται να χορταίνει. Πόσο, όμως, πραγματικά υγιεινές είναι;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, χρειάζεται να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη θρεπτική τους σύσταση και στον τρόπο που επηρεάζουν τον οργανισμό μας. Στη διατροφολογία, δεν εξετάζουμε μόνο τις θερμίδες αλλά και το γλυκαιμικό φορτίο, τα μακροθρεπτικά συστατικά, τις φυτικές ίνες, καθώς και τη συνολική επίδραση που μπορεί να έχει μια τροφή στον μεταβολισμό.

Λίγες θερμίδες, χαμηλές σε λιπαρά, καθόλου ζάχαρη
Οι ρυζογκοφρέτες έχουν κερδίσει τη φήμη τους επειδή είναι χαμηλές σε λιπαρά, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη και προσφέρουν σχετικά λίγες θερμίδες ανά τεμάχιο (περίπου 30–40). Έτσι, δίνουν την αίσθηση ενός «αθώου» σνακ που μπορείτε να φάτε χωρίς ενοχές. Είναι ελαφριές, εύκολες στη μεταφορά, δεν χρειάζονται ψυγείο και αποτελούν μια πρακτική επιλογή για όσους θέλουν κάτι γρήγορο στη δουλειά, στο σχολείο ή στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, εφόσον είναι απλές, χωρίς πρόσθετα αλάτια, καραμέλες ή σοκολάτες, δεν περιέχουν συντηρητικά ή πολλά πρόσθετα συστατικά. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια βάση για να συνδυαστούν με πιο θρεπτικά τρόφιμα, όπως λίγο τυρί, αβοκάντο, ταχίνι ή φρέσκα λαχανικά.

Τα σημεία που θέλουν προσοχή
Παρά την εικόνα τους ως υγιεινό σνακ και την ευκολία που φέρνουν στην καθημερινότητα ως κάτι που μπορούμε να έχουμξε ανά πάσα στιγμή μαζί μας, οι ρυζογκοφρέτες έχουν και αρκετές αδυναμίες:

Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης: Επειδή είναι προϊόντα επεξεργασμένου ρυζιού, απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι, παρότι για λίγο μπορεί να νιώθετε ενέργεια, σύντομα θα ακολουθήσει πτώση, αφήνοντάς σας πάλι πεινασμένους.

Έλλειψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης: Από μόνες τους δεν προσφέρουν κορεσμό, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να φάτε αρκετές χωρίς να χορτάσετε. Αντίθετα, μια φέτα ψωμί ολικής ή λίγοι ξηροί καρποί έχουν πιο ισορροπημένο προφίλ.

Αρσενικό στο ρύζι: Το ρύζι συγκεντρώνει φυσικά ανόργανο αρσενικό από το έδαφος και το νερό, ενώ οι ρυζογκοφρέτες, λόγω της επεξεργασίας τους, μπορεί να περιέχουν σχετικά υψηλές ποσότητες. Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει την έκθεση, ειδικά στα παιδιά. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην αποτελούν καθημερινό σνακ και να εναλλάσσονται με άλλους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής ή βρόμη.

Πρόσθετα σε κάποιες εμπορικές εκδοχές: Πολλές ρυζογκοφρέτες στην αγορά περιέχουν αλάτι, ζάχαρη, σοκολάτα ή γεύσεις που αυξάνουν τις θερμίδες και μειώνουν την αξία τους.

Χαμηλή θρεπτική αξία: Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου βιταμίνες ή μέταλλα, οπότε δύσκολα μπορούμε να τις θεωρήσουμε τροφή πλούσια διατροφικά.

Πότε και πώς να τις καταναλώνετε
Αν σας αρέσουν οι ρυζογκοφρέτες, δεν χρειάζεται να τις αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Το σημαντικό είναι πώς και πότε τις καταναλώνετε:

  • Συνδυάστε τες με μια πηγή πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών (π.χ. τυρί cottage, αβοκάντο, χούμους, φυστικοβούτυρο) ώστε να μειωθεί ο γλυκαιμικός τους αντίκτυπος.
  • Προτιμήστε τες σε στιγμές που θέλετε κάτι γρήγορο και ελαφρύ, αλλά όχι ως βασικό σας σνακ καθημερινά.
  • Διαβάζετε πάντα την ετικέτα και επιλέγετε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, αλάτι ή γεύσεις, ώστε να έχετε την πιο «καθαρή» εκδοχή.

Μην ξεχνάτε ότι, όσο χαμηλές κι αν είναι σε θερμίδες, αν φάτε πολλές, το θερμιδικό σύνολο αυξάνεται σημαντικά. Αν τις καταναλώνετε περιστασιακά, μαζί με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, τότε μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή σας. Αν όμως τις βλέπετε ως καθημερινό σνακ με την πεποίθηση ότι είναι «απόλυτα υγιεινές», ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Η ισορροπία, η ποικιλία και η ποιότητα παραμένουν οι βασικοί κανόνες μιας πραγματικά υγιεινής διατροφής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο