Τη θλιβερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια Έλληνες, που είτε από επιλογή είτε από ανάγκη δεν έχουν «αποδράσει» ακόμα από τη χώρα, ανέδειξε η αποκάλυψη της στήλης την προηγούμενη βδομάδα για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ, η οποία προκάλεσε κοινωνική «θύελλα» και κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Μάλιστα, οι τράπεζες μπήκαν σε έναν άτυπο ανταγωνισμό, με τη CEO της Credia Bank, Ελένη Βρεττού, να ανακοινώνει τη δυνατότητα απεριόριστων συναλλαγών, αναλήψεων και ερωτήσεων υπολοίπου με μηδενική χρέωση από τα ATM του δικτύου Attica Bank & πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς και του δικτύου Euronet.
Είναι πραγματικά ένα θλιβερό φαινόμενο (όχι η ανακοίνωση της Βρεττού), καθώς στο εξωτερικό η επιλογή τράπεζας γίνεται συνήθως βάσει των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουν, π.χ. καλύτερα επιτόκια και υψηλότερα όρια σε πιστωτικές κάρτες , και όχι με γνώμονα τις… εισφορές μερικών λεπτών ή ευρώ για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.
Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, η διατήρηση ενός λογαριασμού σε κάποια μεγάλη τράπεζα κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ τον μήνα (!) χωρίς κανένας να διαμαρτύρεται.
Για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί οι άνθρωποι απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και μια άνετη ζωή και ούτε καν παρατηρούν τις χρεώσεις.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, ακόμα και μια χρέωση 1,50 ευρώ σε μια ανάληψη μετρητών είναι ζήτημα επιβίωσης, αφού π.χ. 15 ευρώ τον μήνα μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά για έναν μέσο εργαζόμενο.