Χαμός στην αγορά ενέργειας καθώς το πεπαλαιωμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε συνδυασμό με την υπέρπροσφορά ρεύματος από τις ΑΠΕ οι οποίες έχουν αναπτυχθεί χωρίς κανένα έλεγχο δημιουργούν αρνητικές συνθήκες στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει την παραγωγή από τις ΑΠΕ σε σημαντικό ποσοστό, κάτι που σημαίνει με τη σειρά του ότι οι παραγωγοί απλά δεν πληρώνονται για το ρεύμα που παράγουν.
Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της χώρας το δίκτυο είναι κορεσμένο, δεν διαθέτει με άλλα λόγια μεγαλύτερη χωρητικότητα για να υποδεχθεί και να μεταφέρει περισσότερη ενέργεια. Ακόμη όμως και το δίκτυο να μπορούσε να μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες η ζήτηση δεν δικαιολογεί τέτοια παραγωγή κατά συνέπεια ένα μεγάλο μέρος του προσφερόμενου ρεύματος καταλήγει στο… άπειρο.
Βασική αιτία όμως του συνολικού προβλήματος δεν είναι ούτε το πεπαλαιωμένο σύστημα, ούτε η ζήτηση αλλά η αλόγιστη ανάπτυξη της αποκαλούμενης «πράσινης» ενέργειας την οποία η κυβέρνηση προώθησε εξαπολύοντας ένα τεράστιο κύμα προπαγάνδας κατά του λιγνίτη ως η ίδια η ύπαρξή μας να εξαρτάτο από αυτό. Αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν μετατραπεί σε «εργοστάσια» παραγωγής ρεύματος!
Με άλλα λόγια παράγουμε ρεύμα αλλά όχι αγροτικά προϊόντα και αυτό το ρεύμα που παράγουμε πάρει στα αζήτητα!
Είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις έχουν μετατραπεί στην Ελλάδα σε φωτοβολταϊκά… «πάρκα» σύμφωνα όμως με πρόσφατα στοιχεία, στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες φωτοβολταϊκά «πάρκα», με την ισχύ τους να ξεπερνά τα 5 GW (γιγαβάτ). Αυτά τα πάρκα καταλαμβάνουν εκτάσεις που συχνά ήταν καλλιεργήσιμες.
Οι περισσότερες αλλαγές χρήσης γης έχουν γίνει σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία, και η Κρήτη, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν περίπου 5 GW (5.000 MW) φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα (που είναι μια λογική εκτίμηση για το 2025), και κάθε MW καταλαμβάνει 2,5 στρέμματα κατά μέσο όρο, τότε η συνολική έκταση μπορεί να φτάνει και τα 12.500 στρέμματα που το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν καλλιεργήσιμη γη πριν.
Μάλιστα Βουλγαρία και Ιταλία απαγόρευσαν πρόσφατα τη μετατροπή καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε πάρκα ΑΠΕ.
Από τη μια οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που δε πληρώνονται από την άλλη τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες οι οποίες τα παρείχαν απλόχερα σε συνδυασμό με την μετατροπή καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε «πάρκα» συνθέτουν ένα σκηνικό που όχι μόνο χρειάζεται ρύθμιση αλλά και γενναίες περικοπές στην αποκαλούμενη «πράσινη» ενέργεια που μόνο πράσινη» δεν είναι.