Τα πρακτικά που αποκαλύπτει το in.gr αποδεικνύουν ότι και οι υπόλοιποι αρχηγοί συναίνεσαν στη διαπραγματευτική στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα
Ακριβώς μία δεκαετία μετά τις δραματικές στιγμές του δημοψηφίσματος του 2015, τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την επομένη τού «Όχι», για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι δημοσιογραφικής μελάνης, έρχονται στο φως, δίνοντας απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα που πλανώνται όλα αυτά τα χρόνια πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου.
Στην πραγματικότητα, τα πρακτικά που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα in.gr αποδεικνύουν την ύπαρξη διακομματικής ευθύνης για την ένταξη στο τρίτο επαχθές Μνημόνιο. Κι αυτό διότι στις 100 και πλέον σελίδες των διαλόγων, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών, εν όψει της νέας συνάντησης με τους δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης την επόμενη ημέρα, με τους υπόλοιπους αρχηγούς να δείχνουν πρόθυμοι να υποστηρίξουν το αίτημα και τη διαπραγματευτική στρατηγική του τότε πρωθυπουργού…
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την κάλπη της Κυριακής 5 Ιουλίου, στην οποία οι πολίτες είπαν το περιβόητο «Όχι», απορρίπτοντας με ποσοστό 61,31% την πρόταση που είχαν καταθέσει οι δανειστές στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Το «Όχι»… «Ναι»
Μέσα από τις σελίδες των πρακτικών που ήρθαν στο φως φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει πως δεν θα κάνει το «Όχι», «Ναι». «Ως πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων καλούμαστε σήμερα να χαράξουμε τη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας και την πορεία της το επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία» είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι θα διεκδικήσει μετά το «Όχι». Μίλησε για μια διετή συμφωνία με τους εταίρους που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, «θα δίνει και μια οριστική διέξοδο από την κρίση και θα ακυρώνει οριστικά τα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη». Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην κριτική των συνομιλητών του, υποστήριξε πως «το “Όχι” είναι “Όχι” που αφορά μια μη βιώσιμη συμφωνία. Προφανώς δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά δεν είναι και εντολή “πάση θυσία, ό,τι και να γίνει, θα συμφωνήσουμε”», ενώ κατέθεσε την πρόταση στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για αναλυτική συζήτηση και διαβούλευση «για μια συμφωνία μεσοπρόθεσμης διάρκειας, που θα περιλαμβάνει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα ένα ισχυρό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων και δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους».
Από την πλευρά του, ο τότε πρώτος πολίτης της χώρας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως «για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης πρέπει να βγει από το συμβούλιο αυτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ουδόλως αμφισβήτησε και ουδόλως αμφισβητεί την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη», με τους πολιτικούς αρχηγούς τελικώς, εκτός του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, να ανάβουν το πράσινο φως σε κοινό ανακοινωθέν στήριξης στην κυβέρνηση να επανεκκινήσει τη διαπραγμάτευση. Το «παρών» έδωσαν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ο Αντώνης Σαμαράς είχε παραιτηθεί το προηγούμενο βράδυ), η Φώφη Γεννηματά, ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παρά την κριτική για το δημοψήφισμα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημέρωσε ότι είχε την εξουσιοδότηση από τα αρμόδια όργανα της Ν.Δ. ώστε να επέλθει μια συμφωνία, βάζοντας ωστόσο κόκκινες γραμμές, δηλαδή την παραμονή στην Ε.Ε. και τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μάλιστα, πρότεινε τη σύσταση διακομματικής γνωμοδοτικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση, ενώ αντίστοιχες προτάσεις είχε κάνει και η Φώφη Γεννηματά. Τελικώς, όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά, την ημέρα εκείνη διαμορφώθηκε μια διακομματική γραμμή για την επικείμενη διαπραγμάτευση, ενώ άπαντες συνομολόγησαν την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και εξασφάλισης νέας χρηματοδότησης.
Οι δύο φορές που έκλεισαν τα μικρόφωνα των πρακτικογράφων

Σε δύο κρίσιμες στιγμές εκείνης της ιστορικής ημέρας έκλεισαν τα μικρόφωνα τα παριστάμενων πρακτικογράφων. Η καταγραφή των συνομιλιών διεκόπη μόνο όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε κατ’ ιδίαν τηλεφωνική συνομιλία με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και όταν ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικώς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όταν οι δυο άνδρες επέστρεψαν στην αίθουσα, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς αρχηγούς για ό,τι ειπώθηκε, τα μικρόφωνα έκλεισαν, καθώς αυτό ζητήθηκε από στενογράφους.
Σημειωτέον πως, όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά που ήρθαν στο φως, ο τότε πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να δοθούν τα πρακτικά που κρατήθηκαν στη δημοσιότητα μόνο όταν ξεπεραστεί η κρίση. Δέκα χρόνια μετά, τα πρακτικά παραμένουν «κλειδωμένα», καθώς αποκαλύπτονται από τη δημοσιογραφική έρευνα και όχι επειδή δημοσιοποιήθηκαν επισήμως. Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικές ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας αρνήθηκε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. «Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτε από αντίστοιχες, παρόμοιες συνεδριάσεις του παρελθόντος» ανέφερε ο κ. Τασούλας.