Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια ανακάλυψης ζωής μακριά από τη Γη.
Η ανακοίνωση του εντοπισμού ενός εξωγήινου κόσμου υποψηφίου να διαθέτει κάποιες μορφές ζωής και η ταυτόχρονη ανακοίνωση του εντοπισμού νέων στοιχείων για το φιλικό στη ζωή παρελθόν του Άρη επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την εξωγήινη ζωή και μια νέα μελέτη υποδεικνύει πιθανά σημεία που υπάρχει στο γαλαξία μας.
Ερευνητικές ομάδες παρουσιάζουν κατά καιρούς μελέτες που λαμβάνοντας υπόψη διαφόρων ειδών κριτήρια και παράγοντες προσπαθούν να καταγράψουν είτε ποσοτικά είτε γεωγραφικά τους κόσμους που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να είναι φιλικοί στη ζωή όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε και κατανοούμε. Οι περισσότερες εξ αυτών επικεντρώνονται στο που μπορεί να βρίσκονται τέτοιοι κόσμοι στο δικό μας γαλαξία.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Irvine στη Καλιφόρνια δημοσιεύει στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» μια μελέτη στην οποία εξέτασε τη δυνατότητα των λευκών νάνων να δημιουργούν περιβάλλον φιλικό στη ζωή.
Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός άστρου μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του άστρου. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων» (τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες). Ο Ήλιος σε περίπου πέντε δισ. έτη αφού αρχικά διογκωθεί σε ερυθρό γίγαντα θα μετατραπεί σε έναν λευκό νάνο σε μια διαδικασία βέβαια που η Γη με τον έναν ή άλλο τρόπο θα καταστραφεί αφού είτε θα την καταπιεί ο Ήλιος κατά την διόγκωση του είτε θα πλησιάσει τόσο κοντά που θα την κάψει ολοσχερώς μετατρέποντας την σε ένα κοσμικό κάρβουνο.
Οι προσομοιώσεις
Οι ερευνητές στη μελέτη τους αναφέρουν ότι η επιστημονική κοινότητα είχε λάθος εκτίμηση ότι οι λευκοί νάνοι είναι διαστημικά σώματα που δεν έχουν πλέον τίποτε το θετικό να προσφέρουν στο Σύμπαν. Όπως αναφέρουν οι λευκοί νανοί μπορούν να προσφέρουν ένα περιβάλλον που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να είναι φιλόξενο για εξωπλανήτες που υποστηρίζουν τη ζωή από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
«Ενώ οι λευκοί νάνοι μπορεί ακόμα να εκπέμπουν λίγη θερμότητα από την υπολειπόμενη πυρηνική δραστηριότητα στα εξωτερικά τους στρώματα, δεν παρουσιάζουν πλέον πυρηνική σύντηξη στους πυρήνες τους. Για το λόγο αυτό, δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ικανότητα αυτών των άστρων να φιλοξενούν κατοικήσιμους εξωπλανήτες. Οι προσομοιώσεις μας στον υπολογιστή υποδηλώνουν ότι αν υπάρχουν βραχώδεις πλανήτες στις τροχιές τους, αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να είναι περισσότερο φιλικοί στη ζωή και μάλιστα στην επιφάνειά τους από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» λέει η Αομάβα Σιλντς, καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Irvine, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία διαπίστωσε στις προσομοιώσεις της ότι βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται κοντά σε λευκούς νάνους μπορούν να αναπτύξουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια τους και με βάση τη κρατούσα θεωρία η παρουσία νερού σε υγρή μορφή αποτελεί τη νούμερο ένα προϋπόθεση για την παρουσία της ζωής.
Ο γαλαξίας μας εκτιμάται ότι διαθέτει 200-400 δισ. άστρα και τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες υποδεικνύουν την ύπαρξη περίπου δέκα δισ. λευκών νάνων οι οποίοι μπορεί να δημιουργούν προϋποθέσεις και περιβάλλον φιλικό στη παρουσία της ζωής αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στο γαλαξία μας και το Σύμπαν γενικότερα.
Πηγή: Naftemporiki.gr