Εδώ και χρόνια η Γη λάμβανε μυστηριώδη ραδιοσήματα, χωρίς να μπορούμε να βρούμε από που προέρχονται. Αυτό θα μπορούσε να είναι η τέλεια αρχή για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η επιστήμη εδώ και χρόνια προσπαθούσε να βρει την προέλευσή τους και τώρα τα κατάφερε! Το επαναλαμβανόμενο μυστηριώδες σήμα δεν έχει εξωγήινη προέλευση, αλλά είναι μια φυσική ιδιότητα του που εμφανίζεται σε σημεία του Σύμπαντος.
Αστρονόμοι εντόπισαν την πηγή των ραδιοπαλμών στον Γαλαξία μας, σε ένα μοναδικό κοσμικό δίδυμο αστέρων. Το σύστημα αποτελείται από έναν κόκκινο νάνο και ένα λευκό νάνο, που περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλων κάθε δύο ώρες.
Η ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής την Dr. Iris de Ruiter, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, ανακάλυψε πως τα δύο άστρα που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, εκπέμπουν τα ραδιοσήματα (ραδιοπαλμούς)
Χρησιμοποιώντας οπτικά τηλεσκόπια και τηλεσκόπια ακτίνων Χ για επακόλουθες παρατηρήσεις, οι αστροφυσικοί μπόρεσαν να εντοπίσουν την ακριβή πηγή αυτών των παλμών. Πρόκειται για τον πρώτο εντοπισμό αντίστοιχων ραδιοεκπομπών, που έχουν ανιχνευθεί στον Γαλαξίας μας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Astronomy.

Η ανακάλυψη έχει χάρη στην μεγάλη τεχνολογική πρόοδο που έχουμε πετύχει στην ανάλυση δεδομένων. Έτσι οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύουν ραδιοπαλμούς διάρκειας δευτερόλεπτα μέχρι και λεπτά, που φαινομενικά έρχονται από αστέρια μέσα στον Γαλαξία μας.
Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές θεωρίες σχετικά με το τι προκαλεί αυτές τις εκρήξεις ραδιοπαλμών, όμως δεν είχαμε οριστική απόδειξη μέχρι τώρα. Τώρα, με την νέα μελέτη της Dr. de Ruiter, κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, μας δίνει την πολυαναμενόμενη απάντηση.
Η Dr. de Ruiter έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και τώρα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Ήδη τα τέλη του διδακτορικού της είχε αναπτύξει μια μέθοδο αναζήτησης ραδιοπαλμών, χρησιμοποιώντας το ιστορικό αρχείο ΛΟΦΑΡ, του τηλεσκοπίου Χαμηλής Συστοιχίας Συχνότητας στην Ολλανδία.
Προσπαθώντας να βελτιώσει τη μέθοδό της, ανακάλυψε έναν μόνο παλμό στις παρατηρήσει του 2015. Στη συνέχεια αναζήτησε περισσότερα δεδομένα στα αρχεία, από το ίδιο κομμάτι του ουρανού και ανακάλυψε έξι ακόμα ραδιοσήματα. Όλοι τους προέρχονταν από μια πηγή που ονομάζεται ILTJ1101.

Οι επακόλουθες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο πολλαπλών κατόπτρων 6,5 μέτρων στην Αριζόνα και το τηλεσκόπιο Hobby-Eberly στο Τέξας (ΗΠΑ) έδειξαν ότι δεν είναι ένα αστέρι που αναβοσβήνει, αλλά δύο αστέρια που μαζί προκαλούν τον παλμό. Τα δύο αστέρια περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο βάρους, κάθε 125 λεπτά. Κατοικούν σε απόσταση 1.600 έτη φωτός από εμάς, στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου.
Τα ραδιοσήματα που παράγουν πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του κόκκινου νάνου με το μαγνητικό πεδίο του λευκού νάνου. Τώρα που βρέθηκε η πηγή όμως, οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο σκοπεύουν να μελετήσουν πιο λεπτομερώς την υπεριώδη εκπομπή αυτού του ζεύγους αστεριών. Έτσι, θα μπορούν να προσδιορίσουν τη θερμοκρασία του λευκού νάνου, κάτι που έχει πολλά να μας πει για την ιστορία των λευκών και των ερυθρών νάνων.
«Ήταν ιδιαίτερα ωραίο να προσθέσω νέα κομμάτια στο παζλ», είπε η Δρ. de Ruiter. «Δουλέψαμε με ειδικούς από όλα τα είδη των αστρονομικών κλάδων. Με διαφορετικές τεχνικές και παρατηρήσεις, πλησιάσαμε λίγο πιο κοντά στη λύση βήμα προς βήμα».
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως μόνο οι αστέρες νετρονίων είναι ικανοί να παράγουν φωτεινούς ραδιοπαλμούς. Πλέον όμως, διευρύναμε τις γνώσεις μας και πλέον μπορούμε πιο αποτελεσματικά να βρούμε την προέλευση διάφορων σημάτων που έρχονται στη Γη από το Διάστημα.
Οι ερευνητές αναζητούν τώρα τα δεδομένα LOFAR για να βρουν περισσότερους τέτοιους παλμούς μεγάλης περιόδου. Ο συν-συγγραφέας Dr. Kaustubh Rajwade (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο) είπε: «Πιθανώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από αυτούς τους τύπους ραδιοπαλμών κρυμμένους στο αρχείο LOFAR και κάθε ανακάλυψη μας διδάσκει κάτι νέο».
Πηγή: Techmaniacs