Μια ομάδα επιστημόνων ενσωμάτωσε έναν υπερευαίσθητο αισθητήρα που ονομάζεται SNSPD, σε ένα σύστημα LiDAR με απίστευτα αποτελέσματα. Το νέο αυτό σύστημα έχει δυνατότητα λήψης λεπτομερών τρισδιάστατων εικόνων από απόσταση ενός χιλιομέτρου και θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη χαρτογράφηση, τις στρατιωτικές και διαστημικές εφαρμογές.
Η τεχνολογία Light Detection and Ranging (LiDAR) αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1961 και χρησιμοποιεί τον χρονισμό των παλμών λέιζερ για τη μέτρηση της απόστασης με τεράστια ακρίβεια. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, μαζί με το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA (JPL), το MIT και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, περιγράφεται λεπτομερώς η δημιουργία ενός υπεραγώγιμου συστήματος LiDAR ικανού να συλλαμβάνει με ακρίβεια τρισδιάστατα δεδομένα με εκπληκτική ανάλυση χιλιοστόμετρου.
![lidar scan](https://techmaniacs.gr/wp-content/uploads/2025/02/lidar-scan-640x632.jpg)
Η ανακάλυψη ήταν δυνατή χάρη σε έναν υπερευαίσθητο αισθητήρα που ονομάζεται SNSPD και ο οποίος αναπτύχθηκε από κοινού από τη NASA και το MIT. Το σύστημα αυτό μπορεί να παρακολουθεί ένα μεμονωμένο φωτόνιο με ακρίβεια μόλις 13 picoseconds, κάτι το οποίο είναι δέκα φορές καλύτερο από οποιονδήποτε χρονισμό συστήματος που υπάρχει διαθέσιμος αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Optica και η ομάδα δοκίμασε το σύστημα χρησιμοποιώντας τρεις αποστάσεις: 45 μέτρα, 325 μέτρα και ένα χιλιόμετρο. Η παραπάνω εικόνα απαθανάτισε τα περιγράμματα του προσώπου του συν-συγγραφέα της έρευνας George Taylor και καταγράφηκε σε απόσταση 325 μέτρων με ακρίβεια ενός χιλιοστού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η εξαιρετική ανάλυση βάθους του συστήματος σημαίνει ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για την απεικόνιση αντικειμένων πίσω από φύλλωμα ή δίχτυ παραλλαγής. Το νέο αυτό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με εξαιρετική ακρίβεια. Για το λόγο αυτό τα SNSPD μπορούν να βελτιώσουν πολύ τα συστήματα LiDAR για πιο επίγειους σκοπούς. Παρ όλα αυτά ένα από τα μειονεκτήματα του συστήματος είναι ότι λειτουργεί σε συγκεκριμένες “υπερψυχρές θερμοκρασίες”, καθώς το σύστημα πρέπει να βρίσκεται παγωμένο στους -272 βαθμούς Κελσίου. Το είδος αυτό ροής χωρίς αντίσταση χρειάζεται απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες καθώς διαφορετικά σταματά να λειτουργεί σωστά.
Πηγή: Techmaniacs