Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Silver Mountain: To Perseverance συνέλλεξε το παλαιότερο δείγμα του Άρη. Δεν έχουμε ξαναδει κάτι τέτοιο

Το Perseverance, το όχημα της NASA που βρίσκεται στον Άρη, συνέλεξε το 26ο δείγμα του. Το δείγμα ονομάστηκε “Silver Mountain” και η NASA επιβεβαίωσε πως είναι το παλαιότερο δείγμα που έχει βρει. Παράλληλα, αναφέρει πως έχει τρομερά περίεργη υφή που δεν έχει σχέση με τίποτα που να έχουμε ξαναδεί.

Το Perseverance εξερευνάει μια τοποθεσία που ονομάζεται Blue Hill, που σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα παρουσιάζει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Το Blue Hill είναι μέρος της τοποθεσίας Shallow Bay και είναι πλούσιο σε ένα πολύ περίεργο τύπο πυροξενίου, ένα σημαντικό ορυκτό που βρίσκεται σε πολλά πυριγενή πετρώματα. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα ορυκτά πυροξενίου είναι από τα πιο κοινά συστατικά του ανώτερου μανδύα της Γης. Το Perseverance έχει επίσης μελετήσει πετρώματα με σερπεντίνη, μια ομάδα πράσινων ορυκτών που μπορεί να έχουν σχηματιστεί από το νερό που συναντά το μάγμα.

Η περιοχή που μελετάει το Perseverance έχει πυροξένιο χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και ίσως συνδέεται με κάποιον πολύ μεγαλύτερο βράχο, που να μπορεί να ανιχνευτεί από το διάστημα. Το Blue Hill όμως είναι το μόνο σημείο από το μονοπάτι που χαράσσει το Perseverance, κάτι που κάνει τα ευρήματα εκεί ανεκτίμητα. Για αυτό τον λόγο βρήκε την ευκαιρία να συλλέξει ένα δείγμα.

Silver Mountain
Το δείγμα, που ονομάστηκε επίσημα “Silver Mountain”.
Πίστωση εικόνας: NASA/JPL-Caltech

Ο βράχος του δείγματος “Silver Mountain” έχει διάμετρο 2.9 εκατοστά και είναι μοναδικός. Είναι το παλαιότερο δείγμα που έχει συλλέξει η Perseverance. Είναι από τη Noachian εποχή, μια εποχή στη γεωλογική ιστορία του Άρη που κυμαίνεται από 3,7 έως 4,1 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

«Μεταξύ του δείγματος πυροξενίου ηλικίας Noachian και της εστίασης σε βράχους με σερπεντίνη, το ταξίδι μας στον κρατήρα Jezero δεν ήταν ποτέ πιο συναρπαστικό. Κάθε βήμα – κάθε σάρωση, κάθε μονάδα δίσκου, κάθε δείγμα πυρήνα – μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση του πολύπλοκου παρελθόντος του Άρη», έγραψε ο Nicolas Randazzo, μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στο ιστολόγιο της NASA.

Το δείγμα αυτό αναμένεται να επιστρέψει στη Γη με το Mars Sample Return. Όμως η αποστολή κρέμεται από μια κλωστή, καθώς οι καθυστερήσεις και οι περικοπές στη χρηματοδότηση, κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Το μέλλον της αποστολής εξαρτάται από τον επερχόμενο διαχειριστή της NASA. Όμως, με τις συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης Trump στην επιστήμη των ΗΠΑ, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα τι θα συμβεί. Ας ελπίσουμε πως ο Elon Musk, που έχει πάθος με τον Άρη, να τον πείσει να χρηματοδοτήσει την επιστροφή των δειγμάτων στη Γη.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο