Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο νέος τρόπος για την αναγνώριση κυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα δημιουργήθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογιστή το οποίο θα επιτρέψει στους ειδικούς να εντοπίσουν συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που πολεμούν τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξει ότι το μοντέλο υπολογιστή «MANAscore» τριών γονιδίων μπορεί να αναγνωρίσει τα κύτταρα που στοχεύουν οι θεραπείες με αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου. Ακόμη το μοντέλο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξήγηση των διαφορών στις αποκρίσεις των ασθενών στην ανοσοθεραπεία. Σύμφωνα με την Δρ. Kellie Smith στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η ομάδα των ερευνητών έχει αναπτύξει έναν τρόπο να αναγνωρίζει τα κύτταρα που στοχεύουν άμεσα αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος. Με το τρόπο αυτό μπορούν να εντοπίσουν καλύτερους βιοδείκτες και καλύτερους στόχους για συνδυαστική ανοσοθεραπεία.

μοντέλο δεδομένα καρκίνος

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνολογία γνωστή ως MANAFEST, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά το 2018, μαζί με αλληλούχιση μονοκυττάρου για να αναγνωρίσει τα άπιαστα ανοσοκύτταρα σε έξι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε αρκετά χρόνια και έδειξε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιήθηκαν με ανοσοθεραπεία μοιράζονται ένα κοινό προφίλ γονιδιακής έκφρασης. Η μελέτη έθεσε τις βάσεις για το μοντέλο MANAscore. Το νέο αυτό μοντέλο ξεχωρίζει γιατί χρησιμοποιεί μόνο τρία γονίδια, ενώ το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μοντέλο απαιτεί περισσότερα από 200 γονίδια. Αυτό το κάνει πιο απλό και εύκολο στη χρήση. Ακόμη η ομάδα διέκρινε σημαντικές διαφορές στα Τ-λεμφοκύτταρα που ενεργοποιούνται στους όγκους των ασθενών που ανταποκρίνονται στη θεραπεία σημείων ελέγχου σε σύγκριση με αυτούς που δεν το κάνουν.

Οι ειδικοί χρησιμοποιώντας το νέο μοντέλο μπορούν ακόμη να μελετήσουν τα χωρικά δεδομένα για να καταλάβουν εάν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των Τ κυττάρων που στοχεύουν όγκους και άλλων τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού επηρεάζουν τα κλινικά αποτελέσματα. Τέλος οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μοντέλο MANAscore θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους καρκίνους που αντιμετωπίζονται με αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο