Οι μεταβολές της θερμοκρασίας στη Γη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά προβληματίζουν τους επιστήμονες. Για το λόγο αυτό φαίνεται να ενισχύεται μια νέα προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει τη χρήση δορυφορικών και διαστημικών δεδομένων για τη χαρτογράφηση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εργαλεία που βασίζονται στο διάστημα, όπως οι τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, προσφέρουν πληροφορίες που μπορούν να επιτρέψουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οι διαστημικές υπηρεσίες διατηρούν δορυφόρους που συλλέγουν πληροφορίες για το κλίμα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους ρύπους, τις θερμοκρασίες και τα αέρια του θερμοκηπίου.
Συνδυάζοντας δορυφορικές παρατηρήσεις με δεδομένα ασθενών, οι πάροχοι φροντίδας μπορούν να μετρήσουν ποιες κοινότητες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Όταν ενσωματώνονται με επίγεια δεδομένα υγείας, οι δορυφορικές εικόνες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών εστιών μολυσματικών ασθενειών. Ακόμη τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν να σώσουν ζωές καθοδηγώντας τα σχέδια εκκένωσης και παρέχοντας πληροφορίες στις οποίες μπορούν να ενεργήσουν οι τοπικές ομάδες.
Πολλοί ειδικοί δίνουν έμφαση σε μια νέα προσέγγιση η οποία αναγνωρίζει τους δεσμούς μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος. Τα διαστημικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, της ποιότητας του νερού και τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες που επηρεάζουν τα οικοσυστήματα. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες σχεδιάζουν να βελτιώσουν τα εργαλεία για τη παρακολούθηση του κλίματος σε πραγματικό χρόνο με προγνωστικά μοντέλα και αναλύσεις δεδομένων υγείας. Οι βελτιώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων στην υγεία από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: Techmaniacs