Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ένα δάκρυ για τη δημοκρατία

Του Μανώλη Κοττάκη 

Υποτίθεται ότι ο δυτικός κόσμος έχει υποστεί ισχυρό σοκ από τις δημόσιες διαδοχικές παρεμβάσεις του δισεκατομμυριούχου και υπουργού Αποτελεσματικότητας του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ίλον Μασκ, στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Στα εσωτερικά της Γερμανίας, όπου είχε μία δημόσια συνομιλία με την ηγέτιδα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Στα εσωτερικά της Βρετανίας, όπου ζήτησε την πτώση Στάρμερ, στα εσωτερικά της Γαλλίας, της οποίας ο πρόεδρος έβαλε με δημόσιες δηλώσεις εναντίον του, στα εσωτερικά της Ιταλίας, της οποίας την πρωθυπουργό Μελόνι ανέδειξε ως προνομιακή συνομιλήτρια του προέδρου Τραμπ και λοιπά.

Γράφουμε «υποτίθεται» όχι για να μειώσουμε την επήρεια του σοκ από τις πράγματι ωμές δημόσιες παρεμβάσεις, στο φως της ημέρας, του νέου Αμερικανού αξιωματούχου. Γράφουμε «υποτίθεται» ότι υπέστη ισχυρό σοκ γιατί προφανώς στην Ευρώπη της παρακμής έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε παρόμοια ακριβώς και χειρότερα γεγονότα τα οποία συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας, με τη διαφορά ότι οι ανατροπές κυβερνήσεων και ηγετών που έγιναν δεν πέρασαν εδώ μπροστά από τα μάτια μας αλλά συνέβησαν στο παρασκήνιο, με παρακρατικές μεθόδους, που μετήλθαν την προηγούμενη δεκαετία οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς να χύσει κανείς ούτε ένα δάκρυ για τη δημοκρατία.

Η πλέον πρόσφατη παρέμβαση, ωμή και βάρβαρη, έγινε στα αποτελέσματα των ρουμανικών προεδρικών εκλογών. Όπου υποτίθεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τις εκλογές στις οποίες ήρθε πρώτο ένα ακροδεξιό αουτσάιντερ με τη γελοία δικαιολογία πως έγινε αλόγιστη χρήση χιλιάδων λογαριασμών του ΤikΤok και υπήρξαν υπόνοιες ρωσικής ανάμειξης (στις εθνικές εκλογές που έγιναν στην πατρίδα μας το 2023 χρησιμοποιήθηκαν τετραπλάσιοι λογαριασμοί του TikTok υπέρ της εκλογής συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη δημοκρατία). Στη Ρουμανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα δικαστήριο κατήργησε τις εκλογές, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Αλλά την προηγμένη Δύση τη σόκαραν περισσότερο οι δηλώσεις – επιθυμίες του Μασκ, παρά ένα συγκλονιστικό πραγματικό γεγονός που συνιστά χειροπιαστή απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται ο δυτικός κόσμος τη δημοκρατία.

Η γειτονική της Ρουμανίας Βουλγαρία ταλαιπωρείται εδώ και μερικά χρόνια και δεν μπορεί να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση επειδή διαρκώς παρεμβαίνουν στις εκλογές της τρίτες δυνάμεις που επιβάλλουν πρωθυπουργούς μαριονέτες, ακόμα και από το Χάρβαρντ, προκειμένου να μην κερδίσουν δυνάμεις που δεν είναι αρεστές σε δυτικές υπηρεσίες και στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Αλλά πάλι δεν συγκινείται κάνεις. Καμαρωτή η δημοκρατία.

Στη Σλοβακία έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του εκλεγμένου πρωθυπουργού επειδή δεν άρεσαν οι γεωπολιτικές απόψεις του! Για να μετακινηθούμε στο κέντρο της Ευρώπης, στη Γαλλία πριν από 10 χρόνια διεθνή κέντρα παρενέβησαν και απέτρεψαν με ένα σκάνδαλο εθνικής κατηγορίας την υποψηφιότητά του σοβαρού πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν για να επιβάλουν τη δική τους «μαριονέτα», τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν υπάλληλος της Goldman Sachs. Δέκα χρόνια μετά την περιθωριοποίηση της κανονικής συστημικής γκολικής Δεξιάς της Γαλλίας τα αποτελέσματα αυτής της ωμής παρέμβασης στη χώρα που γέννησε τον Διαφωτισμό τα βλέπουμε ήδη.

Η φύση απεχθάνεται το κενό. Η Δεξιά έχει αντικατασταθεί από την Ακροδεξιά και τώρα επιχειρείται μέσω γελοίων δικαστικών προσφυγών να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν. Ενώ ο εκλεκτός του συστήματος υπάλληλος της Goldman Sachs Μακρόν αποδείχτηκε, με βάση όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα του.

Για να έρθουμε πιο νότια στην περιφέρεια της Ευρώπης, ας θυμηθούμε: Με πραξικόπημα που έγινε στην Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, τελικά έπεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την εξουσία. Το αποτέλεσμα ήταν κι εδώ το ίδιο. Το κόμμα της ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia, τότε αντικατέστησε η «ακροδεξιά» υφυπουργός του Σίλβιο, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ όλοι οι αστέρες του κατεστημένου που επιστρατεύτηκαν για να αντικαταστήσουν τον Καβαλιέρε βρίσκονται στις χωματερές της Ιστορίας.

Λίγο ανατολικότερα από την Ιταλία βρίσκεται η Ελλάδα. Η οποία επιχείρησε το 2009 να κάνει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και οκτώ χρόνια έχει εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που αποδεικνύει με στοιχεία πως παραβιάστηκε ο Ποινικός Κώδικας και έγινε η ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή με πλειάδα παρακρατικών μεθόδων, μεταξύ των οποίων και οι υποκλοπές. Ή και με την αλόγιστη χρήση fake news για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, επειδή δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις. Σήμερα ο ένας μετά τον άλλον οι πρωταγωνιστές των δημοσιογραφικών συγκροτημάτων που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις κατά της δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης εκείνης της περιόδου ομολογούν δημοσίως τις αθλιότητές τους. Ήδη μετράμε τρεις.

Για να επιστρέψουμε στην ίδια την Αμερική, αρκεί να θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κάποιοι επιχείρησαν τρεις φορές να δολοφονήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για να αποτρέψουν την εκλογή του στην προεδρία της Αμερικής. Ενώ για πάρα πολύ καιρό χρησιμοποιήθηκε το δικαστικό σύστημα αυτής της χώρας ως όχημα προκειμένου να στείλουν τον πρόεδρο τους στη φυλακή.

Παρέλκει βεβαίως να επισημάνουμε ότι η χώρα όπου άνθησε η ελευθερία του λόγου επέβαλε με νομοθετικές ρυθμίσεις στο διαδίκτυο τη λογοκρισία και την κατάργηση της ελευθερίας του λόγου. Το twitter υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία του κατήργησε τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και έπρεπε να το αγοράσει ο Μασκ για να επανέλθει εκεί η ελευθερία λόγου. Το facebook, όπως ομολογεί σήμερα ο ιδιοκτήτης του Ζάκερμπεργκ, δέχτηκε ωμές παρεμβάσεις για να καθιερώσει αστυνομία λογοκρισίας σε όλο τον πλανήτη, η οποία σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις περιόρισαν φρικτά την ελευθερία της έκφρασης εκατομμυρίων πολιτών.

Παρέλκει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν προσεκλήθη στην ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου επέβαλε κατά τη διάρκεια του πολέμου τη διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένων ιστοτόπων για να μη μολυνθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, υποτίθεται, από τη ρωσική προπαγάνδα.

Όταν όλα αυτά έχουν συμβεί μπροστά από τα μάτια μας με μεθόδους τις οποίες χρησιμοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες συγκεκριμένων δυνάμεων, είναι τουλάχιστον υποκρισία να ανακαλύπτουν κάποιοι ότι απειλείται τώρα η δυτική δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις του Μασκ.

Η δυτική δημοκρατία απειλείται εδώ και πάρα πολύ καιρό, για να μην πούμε ότι βιάζεται εδώ και πολύ καιρό μπροστά από τα αδιάφορα μάτια μας. Στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Σλοβακία και αλλού.

Κατά τ’ άλλα, ξυπνήσαμε μια ωραία πρωία και μας φταίει ο Μασκ. Ο οποίος τουλάχιστον κάνει τις ωμές παρεμβάσεις του στα εσωτερικά άλλων χωρών στο φως της ημέρας. Και μας δίνει τη δυνατότητα να τον επικρίνουμε δημοσίως. Δεν τις κάνει στο σκοτάδι του παρασκηνίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο