Πρόκειται για άγνωστο είδος αγκυλόσαυρου.
Οι αγκυλόσαυροι ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι θωρακισμένοι δεινόσαυροι. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ήταν πώς ένας αγκυλόσαυρος έφτανε σε μήκος τα 8 με 9 μέτρα και βάρος τους 4-7 τόνους. Όμως πρόσφατα η μελέτη του μεγαλύτερου κρανίου αγκυλόσαυρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα δείχνει ότι αυτοί οι δεινόσαυροι δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα επτά μέτρα.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του αγκυλόσαυρου ήταν η φυσική πανοπλία του η οποία κάλυπτε το ολόκληρο των σώμα του. Οι αγκυλόσαυροι διέθεταν ένα πλήθος από ακίδες και οστέινες πλάκες. Ακόμη και τα βλέφαρά του είχαν οστέινες προστατευτικές πλάκες. Επίσης είχαν και ένα οστέινο ρόπαλο στην άκρη της ουράς τους για περισσότερη προστασία που ζύγιζε περίπου 30 κιλά. Ετσι οι αγκυλόσαυροι δεν ήταν ένα εύκολο θήραμα ακόμη και για τους πιο μοχθηρούς θηρευτές εκείνης της εποχής.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Historical Biology» ομάδα παλαιοντολόγων παρουσιάζει τη μελέτη που πραγματοποίησε σε απολιθώματα που εντοπίστηκαν το 1986 σε μια νότια περιοχή της Κίνας και όπως υποστηρίζουν τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μεγάλο είδος αγκυλόσαυρων που οι ερευνητές εκτιμούν ότι ήταν μάλιστα από τα πρώτα είδη αγκυλόσαυρων που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη.
Το είδος που έλαβε την ονομασία Huaxiazhoulong shouwen είχε μήκος έξι μέτρων και ζούσε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου που ορίζεται από το χρονικό διάστημα πριν από 84 ως 72 εκατ. έτη. Το είδος αυτό ανήκει σε μια οικογένεια αγκυλόσαυρων μέλη της οποίας έχουν εντοπιστεί μόνο σε περιοχές Βόρειας Αμερικής και σε περιοχές της Μογγολίας και της σημερινής βόρειας Κίνας γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την ανακάλυψη αφού θα φωτίσει την εξέλιξη των αγκυλόσαυρων στην Ασία.
Πηγή: Naftemporiki.gr