Η γήρανση επηρεάζει όλα τα είδη καρκίνου και εμφανίζει δύο αντίθετες τάσεις. Αρχικά ο κίνδυνος αυξάνεται στα 60 και στα 70 μας, καθώς συσσωρεύονται δεκαετίες γενετικών μεταλλάξεων στο σώμα μας. Όμως μετά, στην ηλικία περίπου 80 ετών, ο κίνδυνος μειώνεται ξανά. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως συμβαίνει όμως δεν είχαμε κατανοήσει το γιατί και τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Τώρα όμως μια νέα μελέτη, προσπαθεί να εξηγήσει έναν βασικό λόγο για όσα συμβαίνουν.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων βρίσκεται πίσω από τη μελέτη και ανέλυσε τον καρκίνο του πνεύμονα σε ποντίκια, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά των κυψελιδικών βλαστοκυττάρων τύπου 2 (ΑΤ2). Πρόκειται για κύτταρα ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των πνευμόνων, όμως παράλληλα είναι το σημείο που ξεκινούν πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα.
Στις μελέτες τους οι επιστήμονες βρήκαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, της NUPR1, σε μεγαλύτερης ηλικίας ποντίκια. Αυτή η πρωτεΐνη έκανε τα κύτταρα να λειτουργούν σα να είχαν έλλειψη σιδήρου. Αυτό περιόρισε σημαντικά τους ρυθμούς αναγέννησής τους, κάτι που με τη σειρά του έβαλε όρια στην υγιή ανάπτυξη όσο και στους καρκινικούς όγκους.
«Τα γερασμένα κύτταρα έχουν στην πραγματικότητα περισσότερο σίδηρο, αλλά για λόγους που δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως, λειτουργούν σαν να μην έχουν αρκετό», λέει ο βιολόγος καρκίνου Xueqian Zhuang, από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) στη Νέα Υόρκη.
«Τα γηράσκοντα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους για ανανέωση και επομένως για την ανάπτυξη που συμβαίνει στον καρκίνο».
Παρόμοιες συμπεριφορές παρατήρησαν και στα ανθρώπινα κύτταρα. Περισσότερη NUPR1, οδηγεί στην πτώση της ποσότητας σιδήρου που είναι διαθέσιμη. Όταν η NUPR1 μειώθηκε τεχνητά ή ο σίδηρος αυξήθηκε τεχνητά, οι δυνατότητες ανάπτυξης των κυττάρων ενισχύθηκαν ξανά.
Με αυτή την ανακάλυψη,, οι επιστήμονες μπορούν πλέον αν εξερευνήσουν νέες θεραπείες, που θα στοχεύουν στον μεταβολισμό του σιδήρου, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Παράλληλα, θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ικανότητας των πνευμόνων για αναγέννηση, σε όσους πάσχουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο COVID-19.
Αυτά τα ευρήματα έχουν επίσης επιπτώσεις στις θεραπείες του καρκίνου που βασίζονται σε έναν τύπο κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται φερρόπτωση , ο οποίος προκαλείται από τον σίδηρο. Αυτός ο κυτταρικός θάνατος είναι λιγότερο συχνός στα μεγαλύτερα κύτταρα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, λόγω της λειτουργικής τους ανεπάρκειας σιδήρου.
Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που τα καθιστά πιο ανθεκτικά στις θεραπείες καρκίνου, που βασίζονται στην φερρόπτωση.
«Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα μας όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου είναι ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν είμαστε νέοι είναι πιθανώς πολύ πιο επικίνδυνα από τα γεγονότα που συμβαίνουν αργότερα», λέει ο βιολόγος του καρκίνου Tuomas Tammela, από το MSK.
«Έτσι, η αποτροπή των νέων από το κάπνισμα, το μαύρισμα ή άλλες εμφανείς καρκινογόνες εκθέσεις είναι πιθανώς ακόμη πιο σημαντική από ό,τι πιστεύαμε».
Πηγή: Techmaniacs