Πρόκειται για εντυπωσιακά αστρικά σμήνη που η δομή τους θυμίζει τα αντικείμενα και στολίδια των γιορτών.
Επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια κατέγραψαν εικόνες από δύο αστρικά σμήνη η δομή των οποίων είναι άκρως… εποχιακή αφού το ένα μοιάζει με χριστουγεννιάτικο δέντρο και το άλλο με χριστουγεννιάτικο στεφάνι.
Το αστρικό NGC 2264 γνωστό και ως «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Σμήνος» επειδή έχει το σχήμα ενός κοσμικού δέντρου με τη λάμψη του φωτός των άστρων να μοιάζει σαν το δέντρο αυτό να διαθέτει και λαμπάκια.
Το NGC 2264 είναι ένα σμήνος νεαρών άστρων στο Γαλαξία μας με ηλικία μεταξύ ενός και πέντε εκατομμυρίων ετών περίπου. Το σμήνος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τα άστρα στο NGC 2264 είναι έχουν διάφορα μεγέθη με κάποια να έχουν μάζα 90% μικρότερη από αυτή του Ήλιου και άλλα να έχουν μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του μητρικού μας άστρου.
Ο αστροφωτογράφος Μάικλ Κλόου κατέγραψε εικόνες του NGC 2264 από τον ουρανό της Αριζόνα και στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά συνδυάστηκαν με εικόνες και δεδομένα του σμήνους από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra που κάνει παρατηρήσεις στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα των ακτίνων Χ.
Το στροβιλιζόμενο αέριο μεταξύ των νεαρών αστεριών στο NGC 2264 έχει χρωματιστεί πράσινο, ενώ τα ίδια τα αστέρια εμφανίζονται σε πολυχρωματικές αποχρώσεις. Το αποτέλεσμα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα… εορταστικό σκηνικό.
Ταυτόχρονα η NASA δημοσίευσε μια φωτογραφία προϊόν συνδυασμού εικόνων και δεδομένων που κατέγραψαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και James Webb από το αστρικό σμήνος NGC 602 που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη στις παρυφές του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου, ενός μικρού γειτονικού μας γαλαξία που αποτελεί δορυφόρο του δικού μας. Το σμήνος αυτό στην εικόνα μοιάζει με ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι που φωτίζεται από λαμπάκια. Μια πιο προσεκτική ματιά στην εικόνα αποκαλύπτει ότι στην εικόνα δεν εμφανίζονται μόνο τα άστρα του σμήνους αλλά και κάποιοι γαλαξίες.
Τα δεδομένα ακτίνων Χ από το Chandra αποκαλύπτουν τα νεαρά άστρα μέσα στο σμήνος με κόκκινο χρώμα, ενώ τα υπέρυθρα δεδομένα από το Webb δείχνουν νέφη σκόνης σε πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και μπλε απόχρωση.
Πηγή: Naftemporiki.gr