Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε ένα γιγάντιο αστέρι στα τελευταία του στάδια πριν εκραγεί. Το γεγονός αυτό συμβαίνει μόνο σε αστέρια μεταξύ 60 και 150 φορές του μεγέθους του ήλιου. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η παρατήρηση του φαινομένου αυτού θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των μεγάλων αστέρων και του ρόλου τους στη διαμόρφωση του σύμπαντος.
Η ομάδα μελέτησε τη διαδικασία αυτή η οποία είναι γνωστή ως “Αστάθεια παλμικού ζεύγους” (PPI). Η διαδικασία αυτή παρατηρεί τους λιωμένους πυρήνες στο κέντρο των μεγάλων άστρων να διαστέλλονται και να συστέλλονται γρήγορα πριν εκραγούν, προκαλώντας ένα είδος φαινομένου “λόξιγκα”. Με αυτή τη διαδικασία, το υλικό του κελύφους εκτοξεύεται από το αστέρι και απογυμνώνεται από τον πυρήνα του αστεριού. Τα κελύφη αυτά μπορούν να συγκρουστούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα ισχυρές εκρήξεις φωτός.
Οι επικεφαλείς της έρευνας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι συγκρούσεις του κελύφους είναι πολύ πιο αχνές από την τελική έκρηξη σουπερνόβα, κάτι που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί προηγουμένως. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020 εντοπίστηκε ένα νέο φωτεινό σουπερνόβα σε έναν κοντινό σπειροειδή γαλαξία. Τηλεσκόπια από τη Χαβάη, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα αστρονόμων για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του σουπερνόβα και κατάφεραν να τον εντοπίσουν δύο φορές.
Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε, το φως που δημιουργήθηκε από τα αργά κινούμενα κελύφη υλικού επιβεβαιώθηκε ως παράδειγμα PPI. Τη δεύτερη φορά που εμφανίστηκε, το σουπερνόβα επεκτεινόταν με ταχύτερο ρυθμό σηματοδοτώντας το τέλος της ζωής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιβεβαίωση της αστάθειας του παλμικού ζεύγους ως μια πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό βήμα στη γνώση και την καλύτερη κατανόηση των κοσμικών αυτών γεγονότων.
Πηγή: Techmaniacs