Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η μεγάλη κοροϊδία με τις τράπεζες

Ο νέος (επικοινωνιακός) «καβγάς» είναι αν οι μειώσεις στις προμήθειες -που θα ισχύσουν από του… χρόνου- θα «χρεώσουν» τις τράπεζες με 100, 200 ή 300 εκατομμύρια. Κοροϊδία…

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Στα 4,2-4,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κινηθούν τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2024, αυξημένα άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, τους πρώτους εννέα μήνες τα κέρδη τους είχαν φτάσει ήδη τα 3,491 δισ. ευρώ.

Τα 1,54 δισ. ευρώ από αυτά τα κέρδη, αυξημένα κατά 14,48% από πέρυσι, προέρχονται από προμήθειες. Δηλαδή, ως ποσοστό, το 44%. Δεν το λες και λίγο. Χρήμα χωρίς κόστος…

Το 2021, τα αντίστοιχα έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 1,57 δισ. ευρώ, το 2022 τα 1,75 δισ. και το 2023 τα 1,85 δισ. ευρώ. Το άθροισμα από προμήθειες όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το σύνολο των καθαρών κερδών των τραπεζών, το 2023 ανήλθαν σε 3,645 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 3,734 δισ. ευρώ. Το σύνολο για όλα αυτά τα χρόνια; Περίπου 11,5 δισ. ευρώ!

Η κερδοφορία αυτή μάλιστα είναι -χάρη και στα έσοδα από τις προμήθειες- πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Και τι συνεπάγεται αυτό; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Τα παραπάνω κέρδη -την ώρα που κλείνουν καταστήματα ανά την Ελλάδα, μειώνεται το προσωπικό και η ταλαιπωρία για τους πελάτες, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών, μεγαλώνει- θα μοιραστούν στους μετόχους τους. Αυτή η προς τα πάνω αναθεώρηση των σχεδίων διανομής προβλέπεται να φτάσει στο τέλος του έτους ακόμα και το 50% (αντί του αρχικού 25%-40%) μέσω των μερισμάτων, αλλά και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

Α, κι επειδή σε αυτά οι κυβερνήσεις πάντοτε φροντίζουν να νομοθετούν… προληπτικά, επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη η φορολογία των μερισμάτων έχει μειωθεί από το 10% στο 5%. Κι επί των ημερών του προκατόχου του, του κ. Τσίπρα, είχε μειωθεί ο φόρος από το 15% στο 10%.

Εκτός από τα ιλιγγιώδη (και αφορολόγητα) κέρδη, οι τράπεζες απολαμβάνουν από την εποχή των Μνημονίων ένα ακόμη δώρο, τον «αναβαλλόμενο φόρο», που υπολογίζεται για όλα αυτά τα χρόνια γύρω στα 12,5-13 δισ. ευρώ. Κι ενώ το 2021 ήταν η τελευταία χρονιά με ζημιές, έχουν εξασφαλίσει να τον συμψηφίζουν με τα υπερκέρδη τους σε πολύ μικρές δόσεις, σε βάθος πολλών ετών…

Κι επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, μην ξεχνάμε ότι, όταν η τρόικα συμφώνησε το 2014 να επεκταθεί στα 30 χρόνια(!) η ισχύς της χαριστικής ρύθμισης για τον φόρο αυτόν, υπουργός Οικονομικών ήταν ο (διάδοχος του Γ. Στουρνάρα) Γκίκας Χαρδούβελης, νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών…

Κατά τα λοιπά, ο νέος (επικοινωνιακός) «καβγάς» είναι εάν οι μειώσεις στις προμήθειες -που θα ισχύσουν από του… χρόνου- θα «χρεώσουν» τις τράπεζες με 100, 200 ή 300 εκατομμύρια. Κοροϊδία…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο