Νέα μελέτη προτείνει μια αναπτρεπτική εξήγηση για το διάσημο ταφικό κειμήλιο.
Η μάσκα που βρέθηκε στη μούμια του Τουταγχαμών είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αιγυπτιακά κειμήλια αλλά ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να μην προοριζόταν για τον νεαρό Φαραώ. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ στη Βρετανία λέει ότι κάποια στοιχεία της μάσκας δεν έχουν ληφθεί υπόψη όπως θα έπρεπε στη μελέτη της όπως για παράδειγμα κάποιες τρύπες στο ύψος των αυτιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η μάσκα προοριζόταν στην πραγματικότητα για μια γυναίκα πιθανώς για τη θετή μητέρα του Τουταγχαμών, την Νεφερτίτη, της οποίας ο τάφος (και η μούμια) δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Μια δεύτερη εικασία των ερευνητών είναι ότι η μάσκα είχε δημιουργηθεί για κάποιο παιδί οικογένειας της Αιγυπτιακής ελίτ. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε στη μάσκα αποκαλύπτει ότι ήταν ένας τύπος χρυσού που δεν χρησιμοποιούνταν σε ταφικά αντικείμενα των ενήλικων ανδρών Αιγυπτίων ηγεμόνων άρα η μάσκα είχε κατασκευαστεί είτε για μια γυναίκα είτε για κάποιο μικρό παιδί της Αιγυπτιακής ελίτ.
Υποθέτουν ότι ο ξαφνικός θάνατος του Τουταγχαμών περίπου στα 18 του έτη οδήγησε στην απόφαση να χρησιμοποιηθεί αυτή η μάσκα αφού δεν υπήρχε χρόνος για να δημιουργηθεί κάποια καινούργια για την ταφή του νεαρού Φαραώ.
Βιογραφικό
Αν και ο Τουταγχαμών πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία χωρίς να προλάβει να κάνει κάτι ως Φαραώ μένοντας απλά ως μια… χρονολογική υποσημείωση στα ιστορικά βιβλία η ανακάλυψη του ασύλλητου τάφου του το 1922 τον κατέστησε τον διασημότερο ηγεμόνα της Αρχαίας Αιγύπτου.
Ο πατέρας του Τουταγχαμών ήταν ο Φαραώ Ακενατόν και η μητέρα του ήταν μία δευτερεύουσα σύζυγος του Ακενατόν, πιθανόν ετεροθαλής αδελφή του, τη στιγμή που βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν η Νεφερτίτη. Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα επτά παιδιά του Ακενατόν, κάτι που τον καθιστούσε μοναδικό διάδοχο του θρόνου, όταν ο Ακενατόν πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ωστόσο, ο θρόνος φαίνεται να μην μεταβιβάστηκε απευθείας στον ανήλικο Φαραώ, καθώς βγήκε στην επιφάνεια ένας αφανής Φαραώ, ο Σμενκαρέ. Πολλοί υποθέτουν πως ο Σμενκαρέ ήταν αδελφός ή μεγαλύτερος υιός του Ακενατόν, αλλά διάσημη είναι και η άποψη ότι ήταν ένα άλλο όνομα για τη βασίλισσα Νεφερτίτη που ίσως να κυβέρνησε για λίγο τη χώρα μετά το θάνατο του συζύγου της. Όταν ο Τουταγχαμών στέφθηκε Φαραώ περίπου στην ηλικία των 8 με 9, παντρεύεται την ετεροθαλή αδελφή του, πριγκίπισσα Αγκεσεναμούν, κόρη της Νεφερτίτης.
Τα τελευταία χρόνια χάρις στις ολοένα και πιο προηγμένες μεθόδους και τεχνολογίες απεικόνισης πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες και μελέτες στη μούμια του Τουταγχαμών που γεννήθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα π.Χ. Τα ευρήματα αυτών των μελετών σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο έχουν υποδείξει την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας ακόμη και αναπηριών που είχε ο νεαρός Φαραώ.
Στον τάφο του ανακαλύφθηκαν 130 βακτηρίες (ραβδιά) διαφόρων μεγεθών. Όταν οι απεικονίσεις έδειξαν ότι ο Τουταγχαμών είχε ένα στραβό πόδι ενώ του έλειπαν και οστά από τα δάκτυλα των ποδιών θεωρήθηκε ότι τα χρησιμοποιούσε για να κινείται ενισχύοντας έτσι την άποψη περί αναπηρίας. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι ορισμένα αν όχι και όλα τα προβλήματα υγείας που είχε ο Τουτγχαμών υπήρχαν εκ γενετής και οφείλονταν στο γεγονός ότι σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι γονείς του ήταν συγγενείς και πιο συγκεκριμένα ετεροθαλή αδέλφια.
Όμως τρεις ειδικοί που έχουν μελετήσει σε βάθος περισσότερες από 50 μούμιες διαφωνούν με όλα αυτά και ανέπτυξαν μια ανατρεπτική θεωρία για τον Τουταγχαμών την οποία παρουσίασαν στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία που αποτελεί μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις επιστήμης στον κόσμο. Σύμφωνα με τους τρεις ειδικούς ο Τουταγχαμών δεν είχε καμία αναπηρία, ήταν απόλυτα υγιής και πιθανότατα ήταν ένας δυναμικός πολέμαρχος που έπαιρνε μέρος στις μάχες ενώ τα ραβδιά δεν ήταν τίποτε άλλο από σκήπτρα.
Πηγή: Naftemporiki.gr