Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι θάνατοι από καρκίνο θα εκτοξευτούν μέχρι το 2050 λόγω… οικονομικής κρίσης!

Οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Ο Habtamu Bizuayehu στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία και η ομάδα του έκαναν την ανακάλυψη εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία για κρούσματα και ποσοστά θανάτων για 36 τύπους καρκίνου σε 185 χώρες από τη βάση δεδομένων Global Cancer Observatory. Στη συνέχεια προέβλεψαν μελλοντικά κρούσματα και θανάτους εφαρμόζοντας αυτά τα ποσοστά στις προβλέψεις πληθυσμού του 2050 από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Από τις μελέτες τους διαπίστωσαν πως ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 77%, μέχρι το 2050, πράγμα που σημαίνει 15.3 εκατομμύρια περιπτώσεις μέχρι το 2050, πάνω από τα 20 εκατομμύρια που είχαμε το 2022. Οι παγκόσμιοι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται επίσης να αυξηθούν κατά σχεδόν 90 τοις εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα 8,8 εκατομμύρια περισσότεροι το 2050 σε σύγκριση με το 2022, κατά το οποίο 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπως φαίνονται στην κατάταξη του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που βασίζεται στο μέσο προσδόκιμο  ζωής,, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα ανά άτομο. Οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην λίστα, θα δουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων και των θανάτων, με χώρες όπως η Νιγηρία και το Αφγανιστάν να βρίσκονται στην δεινότερη θέση. Εν τω μεταξύ, χώρες με πολύ υψηλή βαθμολογία, όπως η Νορβηγία. προβλέπεται να δουν τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 42% και 56%, αντίστοιχα.

δολοφόνος καρκίνου θάνατοι

Η μελέτη όμως δεν έλαβε υπόψη την εμφάνιση νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών, ένα σημείο που έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, θα χρειαστεί καιρός για να περάσουν αυτές οι θεραπείες από το εργαστήριο στα νοσοκομεία, καθώς η ανάπτυξη φαρμάκων απαιτεί χρόνο, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως είναι ασφαλή για τον ασθενή, σε αντίθεση με όσα είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα δουν πιθανώς τις μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω της «λεγόμενης εκδυτικοποίησης των πληθυσμών», λέει ο Chan. «Ορισμένες από τις συνήθειες που παραδοσιακά συνδέουμε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, όπως η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και η κακή διατροφή, γίνονται τάση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Το εισόδημα προφανώς και παίζει μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό, καθώς καθορίζει και την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα. Σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα που δεν βγαίνει ο μήνας, οι άνθρωποι αναγκαστικά κάνουν υποχωρήσεις στην ποιότητα τον προϊόντων που αγοράζουν. Μάλιστα, σε μια καταναλωτική κοινωνία, οι περισσότεροι προτιμούν να δώσουν χρήματα σε άλλα πράγματα, παρά στην καλή διατροφή. Γενικότερα όμως, οι ρυθμοί στους οποίους ζούμε στην εποχή μας παγκοσμίως, σίγουρα συντελούν στην άνοδο των κρουσμάτων καρκίνου.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.